Hlavní obsah

OSN se obává o 2,5 milionu civilistů v syrském Idlibu. Při eskalaci bojů nemají kam utéct

Podle OSN je 2,5 milionu civilistů v ohrožení.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Organizace spojených národů vyjádřila obavy o 2,5 milionu civilistů v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V případě stupňování bojů a leteckých útoků se lidé nemají kam uchýlit.

Článek

V provincii Idlib na severozápadě Sýrie je ohroženo 2,5 milionu civilistů, kteří nebudou mít kam uprchnout v případě, že budou boje v regionu nadále eskalovat. V důsledku bojů bylo v Sýrii jen v prvních čtyřech měsících letošního roku vysídleno téměř milion lidí.

Idlib je nyní největší část Sýrie, kterou ještě vláda nemá ve svých rukou. Z postupně osvobozovaných oblastí tam odešli členové skupin, které bojovaly proti Damašku, a také jejich rodiny. Ti podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v současnosti tvoří asi 60 procent tamních obyvatel. Guterres rovněž vyzývá k okamžitému zastavení nepřátelských akcí a připomíná dodržování závazků vyplývajících z mezinárodního humanitárního práva, včetně ochrany civilistů.

Humanitární koordinátor OSN Panos Moumtzis v Ženevě vyzval světové mocnosti, aby zprostředkovaly mírovou dohodu mezi hlavními aktéry syrského konfliktu, pomohly tak ukončit válku a zabránily krveprolití v Idlibu. „Bojíme se, že bude vysídleno směrem k Turecku 2,5 milionu lidí. Není jiné místo v Sýrii, kam mohou jít,“ řekl.

Moumtzis rovněž oznámil, že v Sýrii bylo v prvních čtyřech měsících letošního roku vysídleno více než 920 tisíc lidí. Zdůraznil přitom, že jde o dosud nejvyšší počet vysídlených osob v takto krátkém období za celý sedmiletý syrský konflikt.

Reklama

Doporučované