Hlavní obsah

Ostatky kardinála Berana budou převezeny do Česka, povolil papež František

Ostatky kardinála Berana budou převezeny do ČechVideo: AP

 

Reklama

Vatikán povolil převoz těla kardinála Josefa Berana do České republiky. Papež František tak vyhověl poslední vůli kardinála, který je od roku 1969 pohřben v chrámu svatého Petra v Římě. Převoz ostatků se má uskutečnit v dubnu nebo v září letošního roku.

Článek

Kardinál Josef Beran bude pohřben v Česku, podle informací ČTK papež František vyhověl poslední vůli kardinála, který zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství. Převoz ostatků kdysi nepovolila tehdejší československá vláda, a tak byl kardinál jako první a dosud poslední Čech pohřben po boku papežů v Římě.

Převoz ostatků je naplánován na druhou polovinu dubna, o detailech se bude ve Vatikánu teprve jednat. Pokud by ostatky byly převezeny až 28. září ve spojení se svátkem sv. Václava, mohly by být nejprve vystaveny ve Staré Boleslavi a až poté převezeny do Prahy. Beran by měl v hlavním městě spočinout v hrobce arcibiskupů ve svatovítské katedrále.

Kardinál Beran se stal kvůli dlouholeté internaci symbolem útlaku kvůli náboženskému přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa. V roce 1998 by zahájen proces jeho blahořečení.

Reklama

Doporučované