Hlavní obsah

Ostravská galerie chystá výstavu malíře Václava Rodka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) chystá výstavu ostravského malíře Václava Rodka. Kvůli epidemii koronaviru bude výstava obsahující 20 velkoformátových pláten k vidění jen online.

Článek

„Jedná se o první projekt nového cyklu výstav, který v rámci výročí 95 let Domu umění GVUO představuje tvorbu ostravských umělců. Expozice bude zahájena online vernisáží v úterý 9. března a potrvá minimálně do 18. dubna. Zda bude možné si výstavu prohlédnout i naživo, v tuto chvíli není jisté,“ řekla mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Výstava Metakódy představuje bezmála 20 převážně velkoformátových pláten, na kterých umělec pracoval od roku 2008 do současnosti. Koncipovaná je jako průřez jeho tvorbou a pokouší se ukázat široké spektrum jeho malířského uvažování. Většina děl pochází z umělcova ateliéru, několik bylo zapůjčeno ze soukromých sbírek.

Výstavu doprovodí virtuální prohlídka, kterou si od konce března bude možné prohlédnout na webových stránkách GVUO. Galerie plánuje také online komentované prohlídky s kurátorem Jaroslavem Michnou 30. března a s malířem Václavem Rodkem 15. dubna. Obě komentované prohlídky budou živě přenášeny na Facebooku a YouTube GVUO.

Čtyřiačtyřicetiletý Rodek žije a pracuje v Lískovci u Frýdku-Místku a Ostravě. Vystudoval Fakultu umění Ostravské univerzity a Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. Od roku 2008 je asistentem v ateliéru malby Daniela Balabána. Od roku 2001 vystavuje na samostatných i skupinových výstavách.

Reklama

Doporučované