Hlavní obsah

Ostravská Střední škola teleinformatiky má nové centrum kybernetické bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Ostravská Střední škola teleinformatiky má nové centrum kybernetické bezpečnosti. V Moravskoslezském kraji je to první laboratoř přímo zaměřená na výuku postupů v kybernetické bezpečnosti. Její vybudování přišlo na 3,35 milionu.

Článek

„Kybernetická bezpečnost se v posledních letech stala velmi důležitým tématem. S tím, jak se některé zásadní procesy přesouvají do elektronického světa, vznikla potřeba ochrany před hackery a jejich kybernetickými útoky. Proto v České republice v rámci středních škol vzniká síť juniorních center excelence v oblasti kybernetické bezpečnosti. V každém kraji by mělo být alespoň jedno takové centrum, u nás je při ostravské Střední škole teleinformatiky, kterou zřizuje Moravskoslezský kraj,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny (ODS).

Centra kybernetické bezpečnosti mají žákům zajistit cvičné prostředí bezpečnostní infrastruktury. Centrum funguje jako počítačová učebna, která je vybavená moderním softwarem zaměřeným na ochranu počítačových sítí a obranu proti hackerským útokům. „Žáci se zde budou učit konfigurovat bezpečnostní prvky nebo třeba monitorovat simulované dění na síti tak, aby včas dokázali zachytit a rozpoznat případné kybernetické hrozby“ uvedl Folwarczny.

Kybernetická bezpečnost se na škole zatím vyučuje v oboru Telekomunikace. „V budoucnu bychom rádi otevřeli nový obor, který se bude přímo na kybernetickou bezpečnost soustředit. V Česku se tento obor zatím pilotně vyučuje jen na třech školách, rádi bychom se stali tou další. Se svolením zřizovatele budeme chtít na ministerstvu zažádat o zápis nového oboru do rejstříku škol. Aktuálně jsme v rámci regionu jedinou školou, která se kybernetické bezpečnosti intenzivně věnuje i po praktické stránce. Jako součást sítě juniorních center excelence budeme takzvaným mentorem pro ostatní střední školy, které se budou kybernetické bezpečnosti také věnovat,“ řekl ředitel Střední školy teleinformatiky Pavel Zubek.

Doporučované