Hlavní obsah

Ostravská Střední škola teleinformatiky má nové centrum kybernetické bezpečnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravská Střední škola teleinformatiky má nové centrum kybernetické bezpečnosti. V Moravskoslezském kraji je to první laboratoř přímo zaměřená na výuku postupů v kybernetické bezpečnosti. Její vybudování přišlo na 3,35 milionu.

Článek

„Kybernetická bezpečnost se v posledních letech stala velmi důležitým tématem. S tím, jak se některé zásadní procesy přesouvají do elektronického světa, vznikla potřeba ochrany před hackery a jejich kybernetickými útoky. Proto v České republice v rámci středních škol vzniká síť juniorních center excelence v oblasti kybernetické bezpečnosti. V každém kraji by mělo být alespoň jedno takové centrum, u nás je při ostravské Střední škole teleinformatiky, kterou zřizuje Moravskoslezský kraj,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny (ODS).

Centra kybernetické bezpečnosti mají žákům zajistit cvičné prostředí bezpečnostní infrastruktury. Centrum funguje jako počítačová učebna, která je vybavená moderním softwarem zaměřeným na ochranu počítačových sítí a obranu proti hackerským útokům. „Žáci se zde budou učit konfigurovat bezpečnostní prvky nebo třeba monitorovat simulované dění na síti tak, aby včas dokázali zachytit a rozpoznat případné kybernetické hrozby“ uvedl Folwarczny.

Kybernetická bezpečnost se na škole zatím vyučuje v oboru Telekomunikace. „V budoucnu bychom rádi otevřeli nový obor, který se bude přímo na kybernetickou bezpečnost soustředit. V Česku se tento obor zatím pilotně vyučuje jen na třech školách, rádi bychom se stali tou další. Se svolením zřizovatele budeme chtít na ministerstvu zažádat o zápis nového oboru do rejstříku škol. Aktuálně jsme v rámci regionu jedinou školou, která se kybernetické bezpečnosti intenzivně věnuje i po praktické stránce. Jako součást sítě juniorních center excelence budeme takzvaným mentorem pro ostatní střední školy, které se budou kybernetické bezpečnosti také věnovat,“ řekl ředitel Střední školy teleinformatiky Pavel Zubek.

Reklama

Doporučované