Hlavní obsah

Ostravský obvod Poruba začne s opravou náměstí Družby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravský městský obvod Poruba začne v dubnu s první etapou opravy náměstí Družby. Renovace je rozdělena do několika částí, první se zaměří na tamní park. Úpravy by měly být hotové do konce roku.

Článek

Proměna je rozdělena do několika etap. „Dvě z nich – úpravu předprostoru před obchodním centrem Bohemia a úpravu parku - máme už nějakou dobu připravené k realizaci. Celá akce ale závisela na tom, zda se na ní bude finančně podílet i město Ostrava. A to se podařilo domluvit. Díky tomu může už v dubnu začít první etapa, která se bude týkat přímo parku,“ uvedla místostarostka Petra Brodová (ANO). Připomněla, že do zpracování návrhu proměny lokality se mohla zapojit i veřejnost a některé návrhy a podněty občanů byly do projektu zapracovány.

Park by se měl po revitalizaci proměnit v klidovou zónou k aktivnímu i pasivnímu odpočinku. „Jedním z požadavků občanů bylo, aby i nadále sloužil k volnému výběhu psů. Ten zůstane zachován. V parku vznikne řada odpočinkových míst, chybět nebude ani pítko a veřejná toaleta, kterou lidé také velmi často zmiňovali. Samozřejmostí budou nové chodníky, lavičky a koše, chystáme i jednu chytrou lavičku s wi-fi signálem a nové bude i osvětlení,“ uvedla Brodová.

Proměněna bude také zeleň. „Zmizí ta neperspektivní, kterou nahradí nová masivní výsadba. Půjde o stromy, které jsou vhodné pro parky a především kultivary určené do měst,“ uvedl mluvčí radnice Martin Otipka. Stromy doplní také cibuloviny nebo trvalkový záhon a trávník.

Obvod připravuje i veřejnou zakázku na druhou etapu, která se týká prostoru před obchodním centrem Bohemia. Také s těmito úpravami by se mělo začít ještě v letošním roce.

Reklama

Doporučované