Hlavní obsah

Ostrov Jáva zasáhlo zemětřesení, lidé v metropoli Jakarta vybíhali z kancelářských budov

Po zemětřesení se lidé z výškových kancelářských budov museli ihned evakuovatVideo: Reuters

 

Reklama

Indonéský ostrov Jáva postihlo zemětřesení o síle 6,1 stupně. Pocítili jej i obyvatelé metropole Jakarta.

Článek

Lidé začali vybíhat z výškových budov v metropoli Jakarta poté, co zaznamenali otřesy. Ty vyvolalo zemětřesení, jehož epicentrum se nacházelo v Indickém oceánu asi 80 kilometrů od západního pobřeží ostrova Jáva.

„Seděla jsem a povídala si se svými přáteli, když jsem najednou ucítila otřesy a lidé začali křičet ‚zemětřesení‘. Poté jsem odešla ven z budovy,” říká Tuti Mulyati, která byla při otřesech uvnitř jedné z budov. V Jakartě se pracovníci ve výškových budovách po otřesech ihned evakuovali. Na ulici se poté pokoušeli spojit se svými blízkými.

Podle svědků trvalo zemětřesení jen pár sekund. Zatím nejsou hlášeny žádné lidské oběti ani větší škody na majetku. Otřesy mohou vyvolat také vlnu tsunami, která ale podle indonéských úřadů v tomto případě nehrozí.

Zemětřesení přesahující intenzitu šesti stupňů nejsou v Indonésii nijak vzácná, země se totiž nachází v seizmicky vysoce aktivní tichomořské oblasti. Poslední zemětřesení na Jávě zaznamenali loni v prosinci. Tehdy si otřesy o síle 6,5 stupně vyžádaly dva mrtvé a poničily desítky domů.

Reklama

Související témata:

Doporučované