Hlavní obsah

Ostrov zařadí staré město mezi oblasti bez doplatku na bydlení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice v Ostrově na Karlovarsku plánuje rozšířit bezdoplatkové zóny do dalších oblastí ve městě. Doplatky na bydlení by už neměli dostávat nově příchozí nájemníci ve starém městě.

Článek

Hlavním problémem v Ostrově je rozšiřování takzvaného obchodu s chudobou, kdy na lidech, kteří dostávají doplatky na bydlení, parazitují spekulanti. Podle starosty města Jana Bureše (ODS) se zavedení bezdoplatkových zón ve městě zatím osvědčilo.

„Ukazuje se nám, že někteří lidé využívají této nedokonalosti v zákoně a rozšiřuje se nám tato zóna i do starého města. Jsou tam domy, kde jsou pronajímány byty těm nejchudším obyvatelům. Nechceme tímto podporovat obchodníky s chudobou,“ řekl Bureš. Opatření by se nově týkalo například Starého i Malého náměstí, části ulic Hroznětínské a Jáchymovské, Žižkovy a Šlikovy ulice.

Radnice již dříve schválila omezení doplatků i pro další objekty ve městě. Opatření platí zejména v místech, kde jsou ubytovny - v Krušnohorské a Májové ulici. Do bezdoplatkových zón dříve vedení města zařadilo například i Mírové náměstí, ulici Masarykovu nebo Odboje. Podle starosty se tam nyní situace mírně zklidnila.

Vyplácení doplatků omezuje postupně na konkrétních adresách nebo i v celých čtvrtích velká část měst v kraji. K opatření přistoupily Karlovy Vary, Cheb, Chodov, Sokolov nebo Aš. Města tak chtějí zamezit především přílivu nových problémových obyvatel a zmíněnému obchodu s chudobou.

Ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi, které tuto pravomoc obcím a městům dává, má ale své kritiky a u Ústavního soudu ho napadlo 17 senátorů. Omezení doplatků podle kritiků situaci nepomůže řešit, nežádoucí sociální jevy může naopak prohloubit.

Reklama

Doporučované