Hlavní obsah

Otázka za půl miliardy. Chce Brno ovládnout obří hnízdo firem?

Pokud město akcie odkoupí, Technologický park se dostane do rukou čistě veřejného sektoru.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investice za 555 milionů korun teď leží na stole města. Po neúspěšném vyjednávání o koupi poloviny podílu Technologického parku krajem, nabídl současný vlastník, dubajská společnost P&O, akcie městu. Cena a podmínky koupě zůstávají stejné jako pro kraj.

Článek

Brno už teď vlastní polovinu parku. Společnost P&O vlastnící 49,9 % akcií nabídla svůj podíl Brnu. Rada města investiční záměr schválila, konečné stanovisko leží na rozhodnutí listopadového zastupitelstva. Pro odkoupení akcií podle informací Seznamu zvednou ruku zastupitelé ODS, KDU-ČSL, Pirátů i ANO. ČSSD návrh nepodpoří.

Rada města doporučila zastupitelstvu investiční záměr schválit. Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) je odkoupení podílu pro město strategický krok. Přesto ale minulý týden na krajském zastupitelstvu uvedla, že by koupi podpořila s váháním. „Technologický park má akcionáře jak z veřejného, tak ze soukromého sektoru a má to své opodstatnění. Pokud ho město koupí, dostane se čistě do veřejného sektoru a vidím v tom některá negativa,“ řekla Vaňková. Zároveň ale potvrdila, že ODS bude hlasovat kladně.

Zastupitelé za KDU-ČSL s investicí souhlasí. „Všechny naše hlasy v zastupitelstvu budou kladné,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Koupě je podle něj strategický krok. „Společnost se rozvíjí, přináší do města další podniky a firmy zaměřené na vědu a výzkum. Zároveň je tam hodně pozemků, které by se s novým územním plánem mohly dále zastavovat, a území by se rozvíjelo,“ dodal.

Pro koupi jsou i zastupitelé za ANO. Exprimátor a krajský zastupitel Petr Vokřál (ANO) minulý týden řekl, že nerozumí městu, proč o koupi neprojevilo zájem již dříve. „Pokud město dostojí příslibu a podíl koupí, tak za nás je to v pořádku. Já jen cítím, že je to motivováno ještě nějakými vztahovými záležitostmi. Někteří developeři se už dříve netajili zájmem a kritizovali kraj, že chce koupit tento cenný majetek,“ uvedl Vokřál.

O koupi parku mají zájem i developerské společnosti. Podle informací Seznamu je nejdále v jednáních s P&O developerská společnost Trikaya, která v Brně spoluvlastní obchodní centrum Futurum a specializuje se především na výstavbu rezidenčních čtvrtí. Momentálně například chystá čtvrť Pod Hády na severovýchodě Brna. O podíl v Technologickém parku má zájem už dva roky. „Mohu potvrdit vyjádření z minulého týdne. Náš eminentní zájem trvá. Pozice města je jiná než u kraje, protože je to akcionář společnosti. Situace je nyní nepřehledná, víc se nemůžu vyjadřovat,“ sdělil předseda představenstva Trikaya Dalibor Lamka.

Podle druhého náměstka primátorky Tomáše Koláčného (Piráti) je koupě společnosti soukromníkem nevhodná. „Pokud by do společnosti přišel nějaký soukromý investor, může mít jinou představu o využití plochy budov, které tam jsou. Považuji za vhodnější, když druhou polovinu akcií nabude subjekt veřejné správy, protože bude brát ohledy na funkční ekosystém, který v Technologickém parku je, a nebude preferovat osobní zájmy, development a zisky,“ dodal.

Zastupitelé za ČSSD podle třetího náměstka primátorky Olivera Pospíšila koupi nepodpoří. „Máme totožný názor, jako měl klub zastupitelů na kraji. Domníváme se, že by se město mělo zabývat jinými záležitostmi, investovat prostředky do různých podniků, než abychom vlastnili sto procent Technologického parku a udělali z toho kvazistátní podnik,“ zdůvodnil negativní stanovisko Pospíšil.

Konečné rozhodnutí je nyní na rozhodnutí zastupitelstva, které se bude konat 5. listopadu. Je to zároveň lhůta pro koupi, kterou navrhla společnost P&O.

Technologický park je sídlo tří desítek IT společností a významné start-upové území. Začal fungovat v roce 1994, momentálně v něm stojí čtrnáct budov, stavba dalších je v plánu. Společnost loni generovala zisk 60 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované