Hlavní obsah

Otec britské karantény rezignoval: sociálně se distancoval s milenkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dodržujte odstup dva metry, vyzývá britská vláda. Tvůrce tamní karantény Neil Ferguson se přitom stýkal s milenkou.

Reklama

Kázal vodu a pil víno. Uznávaný epidemiolog Neil Ferguson přesvědčil premiéra Borise Johnsona o nutnosti uvrhnout Brity do karantény. Teď se zjistilo, že sociální distancování v jeho podání obnášelo stýkání se s milenkou.

Článek

Profesor Ferguson, který stojí v čele špičkového týmu na londýnské Imperial College přijímal během přísné karantény návštěvy v podání své vdané milenky. Ta přitom trvale žije s manželem a dětmi v jiném domě na opačné straně města. Šlo o učebnicové porušení stanovených pravidel.

Byl to přitom právě Neil Ferguson, který ministerskému předsedovi Borisi Johnsonovi spočítal, že když nezavede v zemi opatření pro boj s koronavirem v čele s důsledným sociálním distancováním, musí Spojené království počítat až s půl milionem mrtvých na covid-19.

Deník The Daily Telegraph, který na Fergusonovo provinění přišel, připomíná, že epidemiolog přezdívaný „Professor Lockdown“ (Profesor Izolace) velmi ohnivě vystupoval v médiích a upozorňoval na nutnost intenzivního sociálního distancování. Minimálně dvakrát přitom za slovutným vědcem jeho 38letá milenka zamířila přes celý Londýn.

„Udělal jsem chybu v úsudku a přijal špatné kroky. Odstoupil jsem proto ze své funkce ve vládním expertním týmu pro mimořádné situace SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies),“ napsal v prohlášení pro The Daily Telegraph zkompromitovaný profesor. Ten přitom právě teď ukončil čtrnáctidenní domácí karanténu poté, co byl sám na nový typ koronaviru pozitivně testován.

Neil Ferguson dodal, že svého jednání lituje, protože podryl důvěru ve vládní koncepci veřejného zdraví. Podle The Times bude Ferguson londýnské vládě dál dodávat vědecké poznatky.

Před několika týdny rezignovala na svou funkci z podobných důvodů hlavní expertka skotské vlády pro oblast zdravotnictví Catherine Calderwoodová. V rozporu s vládními doporučeními podnikla minimálně dvě cesty na své venkovské sídlo na skotském pobřeží.

Reklama

Související témata:

Doporučované