Hlavní obsah

Otec zadrženého běloruského novináře: Tu akci nemohl režim provést sám

Svět bez obalu: Otec běloruského novináře, který byl zadržen během leteckého incidentu, tvrdí, že Bělorusko tuto operaci neprovedlo samo.Video: RFE/RL

 

Reklama

Dzmitry Pratasevič, otec běloruského opozičního novináře zatčeného během leteckého incidentu, poskytl exkluzivní rozhovor Rádiu Svobodná Evropa.

Článek

Na jeho syna běloruské úřady dosáhly, když se přes běloruské nebe přepravoval z Řecka do Litvy na palubě civilního spoje společnosti Ryanair. Posádka stroje byla v neděli donucena přistát v Minsku pod záminkou bomby na palubě. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko údajně osobně nařídil, aby letadlo donutila přistát vojenská stíhačka.

Po nuceném přistání úřady zatkly několik lidí. A především Ramana Prataseviče, známého kritika režimu. Pratasevič je spoluzakladatelem informačního kanálu Nexta Live na sociální síti Telegram. Díky jeho zprávám dostávali Bělorusové pravdivé informace o protestech, které v jejich zemi vypukly po zfalšovaných prezidentských volbách v srpnu minulého roku.

Ramanův otec Dzmitry má za to, že akce musela být připravována velmi dlouho. A že ji Lukašenkův režim neprovedl sám. Uvedl to v rozhovoru, který poskytl redaktoru RFE/RL Dzmitryji Gurnevičovi.

„Náš syn byl na dovolené. Byli jsme s ním víceméně každý den v kontaktu. Ale netušili jsme, že se vrátí konkrétně 23. května. Neřekl nám o všech svých plánech. Pravděpodobně nechtěl, aby mnoho lidí vědělo, kde je,“ podotkl na okraj rozhovoru Dzmitry Pratasevič.

Vy sám jste byl voják, mnoho let jste sloužil v armádě. Dokážete si představit něco podobného – tedy přimět komerční letadlo k přistání?

Nereálnost toho, co se stalo, nebo spíše absurdita toho všeho, spočívá ve skutečnosti, že se to stalo v 21. století uprostřed Evropy.

Pokud se však na to podíváte z pohledu bývalého vojáka, tak byla tato operace evidentně dobře promyšlená a připravená. A to se neudělá za jediný den, a ani za několik týdnů.

Jsem naprosto přesvědčen, že se jednalo o dlouho plánovanou operaci, která byla velmi pečlivě připravena a pravděpodobně ji běloruské speciální služby neprovedly samy.

A chápu to dobře, že ani vy momentálně nejste v Bělorusku?

Máte pravdu, teď už v Bělorusku nejsme. Bohužel tam teď nemůžeme být.

Jak dlouho už nejste ve své vlasti?

V Bělorusku nejsme už osm měsíců.

A souvisí to s aktivitami vašeho syna?

Samozřejmě. Kvůli aktivitám našeho syna jsme se báli politického pronásledování. Já a více než 80 dalších bývalých vojáků a důstojníků jsme byli zbaveni naší vojenské hodnosti.

Reportáž o zadrženém novináři Ramanu Pratasevičovi. Zadržený běloruský novinář v rozhovoru popisuje, jak jeho informační kanál informoval o demonstracích proti Lukašenkovi.Video: RFE/RL

Činnost vašeho syna jste ale vždy nepodporovali, alespoň tak o tom sám Raman mluvil. Co se změnilo a kdy?

Vždy jsme ho podporovali. Ale ne vždy jsme s ním, se všemi jeho názory souhlasili. Jednou jsme měli v kuchyni otevřený rozhovor. Řekl jsem mu: „Ať uděláš cokoli, i když to neschválím, přijmu to. Je to tvoje volba, respektuji to a budeme tě v tom podporovat.“

Proč představuje podle vás váš syn pro Alexandra Lukašenka takovou hrozbu, že kvůli němu pošle na letadlo s pasažéry stíhačky?

Tenhle režim se bojí nezávislých novinářů, svobody projevu. Úřady se obávají, že se o jejich činnosti dozví mezinárodní společenství. Jejich myšlení je zakořeněné v minulém století, kdy ještě existoval Sovětský svaz.

Další detaily rozhovoru s otcem zadrženého novináře naleznete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované