Hlavní obsah

„Otevřete, jdu na revizi.“ Spis popsal i to, jak se lupič s Kvitovou dohadovali o penězích

U soudu v Brně se naplno rozběhl proces v kauze přepadení Petry Kvitové.Video: Svoboda Tomáš

 

Reklama

U soudu v Brně se naplno rozběhl proces v kauze přepadení Petry Kvitové. Obžalovaný je muž, který hvězdnou tenistku před dvěma roky přepadl a pořezal.

Článek

Co přesně se před dvěma roky odehrálo v prostějovském bytě Petry Kvitové? Během úterního pokračování soudu s obžalovaným násilníkem vyšly najevo nové detaily přepadení, které zaznamenal celý tenisový svět a po němž nebylo jasné, zda vůbec bude sportovkyně schopná pokračovat ve své kariéře.

Úterní ráno, 20. prosince 2016, podrobně popisuje brněnský státní zástupce Ivan Hrazdira v obžalobě, kterou má redakce Seznamu k dispozici.

Obžalovaný Roman Žondra podle ní přišel k prostějovskému domu asi v půl deváté ráno. Vstupní dveře do domu mají kouli, takže zazvonil na zvonek bytu známé tenistky s tím, aby mu otevřela, protože jde na revizi kotle.

Kvitová mu zvonkem uvolnila vstupní dveře do domu a vyrazila mu naproti. Na společné chodbě mu sdělila, že ona žádný kotel nemá. Zkušený Žondra pohotově odvětil, že tady jde o horkou vodu a potřebuje vidět ohřívač vody. A hned si před dveřmi jejího bytu dával na boty modré igelitové návleky.

Tenistka se po celou dobu neúspěšně snažila mobilem přes SMS zprávu kontaktovat správce nemovitosti, aby si návštěvu technika ověřila. Vybavila si jen, že správce jí nedávno skutečně volal, že v domě má proběhnout nějaká kontrola, nebo výměna vodoměru. Když Žondra vešel do bytu, zamířil si to rovnou do koupelny a požádal tenistku, aby pustila teplou vodu.

„V situaci, když to udělala a byla k němu zády, jí přiložil na přední stranu krku asi dvaceticentimetrový nůž a vznesl blíže nezjištěný požadavek. Poškozená, ve snaze nůž odstrčit od sebe, ho chytila levou rukou za jeho ostří. Obviněný zareagoval tak, že jej z jejího sevření prudce vytáhl,“ píše se v obžalobě.

Kvitové projela rukou prudká bolest. Tenistka s pořezanými prsty a krvácející dlaní se svalila na kolena. „Neví, proč jí obviněný dal nůž na krk, a nevzpomíná si, co říkal, neboť byla v šoku,“ poznamenal si do spisu žalobce Hrazdira.

Zoufalá Kvitová se rychle postavila na nohy a prosila násilníka, ať ji nechá a odejde, protože potřebuje rychle k ošetření do nemocnice. Situací sám zaskočený muž dokola jen zmateně opakoval, že „on potřebuje čas“. Kvitová později detektivům vypověděla, že jí přišlo, že pachatel sám neví, co dělat. Pouze stál v cestě a ona nemohla odejít z bytu.

Následovalo absurdní dohadování o penězích. Trvalo nekonečných pět minut, během nichž nešla zastavit krev ze zohyzděné ruky. „Zeptala se ho, co vlastně chce, jestli nechce peníze. On odpověděl – tak jo. A ať mu dá, kolik má. Svědkyně mu řekla, že mu dá deset tisíc korun, které měla v kabelce – a on s tím souhlasil,“ popisuje situaci obžaloba.

Muž, podle obžaloby Roman Žondra, pak rychle sebral peníze a odešel. Teprve poté si Petra Kvitová zavolala telefonem pomoc. Základního ošetření se dočkala v prostějovské nemocnici. Jak známo, světové tenistce pak zachránili ruku i další kariéru při úspěšné operaci a následné rehabilitaci v Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou.

Třiatřicetiletého recividistu Radima Žondru policie dopadla až po roce a půl. Muže, který už v letech 2010 až 2014 seděl ve vězení, obvinila ze zvlášť závažného zločinu vydírání. Za to mu hrozí až dvanáct let vězení, ale Žondra svou vinu popírá a naopak obviňuje kriminalisty ze špatné práce.

Včera u soudu, když se hájil, se zapletl do svých vztahů. Na jeho obhajobu vystoupila jeho družka s tím, že osudný den se její přítel choval běžně a neustále si psali, poslali si asi třicet SMS. Důkaz ale chybí – všechny zprávy prý smazali, protože v té době měl Žondra ještě jiný vztah.

U soudu pak na vysvětlenou zaznělo, že předchozí vztah i společné dítě měl s dcerou někdejšího vlivného místopředsedy prostějovské ČSSD a podnikatele Jaroslava Králíka. Všichni hlavní svědci, kteří mají obžalovanému pomoci – tedy zaměstnavatel ze stavby i obě družky, bývalá i současná – včera zároveň přiznali, že před líčením se sešli na poradě u advokátky Radima Žondry.

Rekonstrukce rehabilitačního zázraku: Takhle lékaři napravili ruku Petry Kvitové.Video: Aleš Černý

Reklama

Doporučované