Hlavní obsah

Otočky premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo: Farmu měl nejprve vymyslet premiér, pak se z ní stal nápad dcery

Otočky premiéra Babiše – výroky, které zazněly v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak dnešní premiér Andrej Babiš mluvil o Farmě Čapí hnízdo v průběhu let.

Článek

„Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. U krmení koz byla obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám něco podobného. Je to fantastický projekt, 90 hektarů, atrakce pro děti, spousta zvířat, ekofarma. Máme mnoho plánů, chceme postavit třípodlažní spa,“ řekl Andrej Babiš na adresu Farmy Čapí hnízdo v dokumentu Matrix AB Víta Klusáka.

Věta, která se zřejmě stala klíčovou pro to, aby policie začala prošetřovat, zda při udělení padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky Farmě Čapí hnízdo nedošlo k dotačnímu podvodu.

V listopadu roku 2018 v rozhovoru pro televizi Nova, padla z úst premiéra Andreje Babiše jiná verze. „Moje starší dcera, která má ráda koně a měla přítelkyni a taky měla ráda koně, přišla s tím projektem,“ řekl Babiš. V pořadu poté následovala otázka moderátora: Takže ten projekt, ten prvotní nápad, byl dcery? A premiérova odpověď zněla: „Ano, mojí starší dcery, která přišla s jednou paní.“

Andrej Babiš v roli podnikatele, později ministra financí a nakonec premiéra okolo vlastnictví usedlosti s kongresovým centrem nedaleko středočeských Olbramovic několikrát změnil svou interpretaci.

Zde jsou klíčové výroky, které za bezmála deset let v souvislosti s Čapím hnízdem pronesl.

„Jsme jenom strategičtí partneři.“ (týdeník Ekonom, 2010)

„S Čapím hnízdem nemám nic společného.“ „Nevím, komu to patří.“ (Respekt, 2013)

„S Čapím hnízdem nemám nic společného… Půjčil jsem té společnosti přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele neznám. Mám tam jen pronajatou jednu budovu, to je vše.“ (Respekt, 2013)

„Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. U krmení koz byla obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám něco podobného. Je to fantastický projekt, 90 hektarů, atrakce pro děti, spousta zvířat, ekofarma. Máme mnoho plánů, chceme postavit třípodlažní spa.“ (dokument Matrix AB, 2015)

„Farmu mají, myslím, nějací advokáti.“ (Echo24, březen 2016)

„Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky. Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace.“ (projev ve sněmovně, březen 2016)

„Není to moje. Je to nějaký firmy, která patří do holdingu.“ (Novinky.cz, březen 2016)

„Není to rodinné sídlo, slouží to všem – dětem, rodinám, důchodcům. Přijďte se přesvědčit a uvidíte, že mi dáte za pravdu.“ (Facebook: ANO, 2017)

„Je to politická kauza. Myslím, že každý to vidí. Kdybych nebyl v politice, tak si nikdo nevzpomene, že v roce 2007 něco bylo. Jednoznačně politická kauza.“ (ct24.cz, březen 2019)

„Nevidím důvod, aby mě někdo obžaloval, protože jsem zkrátka nic nezákonného neudělal.“ (MF Dnes, srpen 2019)

Reklama

Doporučované