Hlavní obsah

Otřesné podmínky v ruských psychiatrických léčebnách a cenzura v Íránu

Svět bez obalu 1. 12. 2019.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Jak otřesně se v některých pečovatelských domovech v Česku zachází se seniory, ukázala minulý týden série Ve stínu Slunečnice reportérů Seznamu. Pořad Svět bez obalu teď přináší reportáže z Ruska a Rumunska, které ukazují, že podobné podmínky panují v tamních psychiatrických léčebnách.

Protivládní demonstrace zasáhly celý Írán. Bezpečnostní složky střílely do protestujících ostrými náboji. Získat nezávislé informace z Íránu je velice obtížné. Režim totiž na počátku protestů vypnul na týden v celé zemi internet.

Vývoj ve střední Evropě po roce 1989 komentuje profesor Igor Lukeš z Bostonské univerzity. Proč se nyní k moci dostávají oligarchové a populisté? Podle Lukeše je jedním z důvodů, že za řadou těchto lidí stojí silná mediální a marketingová mašinerie.

Jak se dnes žije v Židovské autonomní oblasti v Rusku? V 90. letech po antisemitských náladách řada Židů opustila Rusko a našla nový domov v Izraeli. Někteří z nich se však vrátili a snaží se obnovit náboženský a společenský život, přestože v některých oblastech dnes tvoří méně než jedno procento populace.

Černohorci žalují čínskou stavební firmu, která na Balkáně staví novou dálnici. Podle místních firma nelegálně vyváží odpad, a ohrožuje tak místní řeku Taru. Zemědělci tvrdí, že firma navyšuje hromady na skládkách a neplní dohodu: neodváží odpad pryč. Podle jiných je řada těchto skládek nelegální, a oni tak nemohou pěstovat plodiny.

Nakonec se podíváme, jak vypadá tradiční afghánská medicína. Na tu se spoléhá řada tamních obyvatel, kteří si nemohou dovolit navštívit běžného lékaře. Mnozí léčitelé jsou však absolutními amatéry bez jakéhokoliv formálního vzdělání a jejich přípravky často nejsou bezpečné.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované