Hlavní obsah

Pacienti s otravou krve zvažují žalobu, po nemocnici chtějí i odškodnění za újmu

Pacienti s otravou krve zvažují žalobu. Po nemocnici chtějí i odškodnění za újmu.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemocnici ve Frýdlantu zřejmě čeká soudní spor kvůli otravě krve u devíti pacientů. Ti skončili po banálních operacích v jiných zdravotních zařízeních. Nyní se někteří z poškozených pacientů radí se svými právníky.

Článek

Poškození chtějí totiž žádat i odškodnění za újmu. Jeden z postižených, podnikatel Karel Šípek, ji bude požadovat i kvůli ušlému zisku.

„Jsem naštvaný, protože se jeden banální zákrok změnil ve zvrhlý sen. Proto budu chtít zadostiučinění. Tohle by se nemělo stávat ve zdravotnických zařízeních, a už vůbec ne u těch, která jsou v soukromých rukou,” uvedl Šípek v rozhovoru. Podnikatel, který podstoupil operaci kýly a poté skončil s vážnými problémy v liberecké nemocnici, nyní komunikuje s dalšími poškozenými a ladí další postup.

Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří před dvěma týdny od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC. Operace různého typu prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i sestry. V péči lékařů zůstává momentálně poslední pacientka. Její stav je podle posledních informací vážný a nezlepšuje se.

Testy zatím podle informací ČTK ukázaly, že příčinou nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. To je bakteriální kmen, který se běžně vyskytuje v přírodě, ve vodě nebo v půdě. U oslabených lidí ale může vyvolat právě i otravu krve.

Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů, třebaže ve vzorcích krve dalších lidí se bakterii vykultivovat nepovedlo. Podle lékařů to nicméně neznamená, že tam být nemohla.

Vedení nemocnice nechce záležitost do chvíle, než bude ukončeno vyšetřování, blíže komentovat. Pacienti mají nicméně podle mluvčí soukromé nemocnice Dity Fuchsové možnost se na zařízení obrátit. Někteří této možnosti, jak uvedla pro Seznam Zprávy, již využili.

„Chápeme, že pacienti i jejich příbuzní jsou na tom psychicky velmi špatně, se všemi jsme připraveni komunikovat, mohou se na nás obrátit telefonicky nebo na e-mailu pacienti@nemfry.cz. Už se na nás takto první pacienti obrátili. Stále nikdo neví příčinu ani způsob, proč se jejich pooperační stav zhoršil,” sdělila Fuchsová.

Případem už se zabývá policie. „Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,” komentovala probíhající šetření liberecká mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Reklama

Související témata:

Doporučované