Hlavní obsah

Padělatelé si na jejich hologramech lámou zuby. Teď je dostanou Japonci

Rozhovor s Tomášem Těthalem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nanotechnologická společnost IQ Structures obdržela za svůj nový hologram, jehož součástí je průhled do klíčové dírky, prestižní cenu v kategorii Best Origination. Takový bezpečnostní prvek je téměř nemožné padělat.

Článek

„Náš bezpečnostní prvek tvoří několik efektů, které jsou rozpoznatelné pouhým okem laika. Je to nová technologie, kterou je velice obtížné a bez potřebné technologie prakticky nemožné napodobit. Během pár vteřin tak úplně každý pozná, že jde o originál,” popisuje bezpečnostní prvek generální ředitel IQ Structures Tomáš Těthal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Mezinárodní asociace výrobců hologramů (IHMA) za toto inovativní bezpečnostní řešení ocenila firmu IQ Structures v rámci Excellence in Holography Awards 2019 v nejprestižnější kategorii Best Origination.

„V klíčové dírce vidíte objekt, který je větší než klíčová dírka sama,” říká Těthal. „Padělatel je schopný tento prvek imitovat třeba přes barevnou tiskárnu, ale od originálu to bude snadno rozpoznatelné,” dodává.

Vývoj takového prvku je pochopitelně časově náročný. Samotný prvek s klíčovou dírkou zabral oceněné společnosti rok.

„Primitivní padělatelé používají barevné tiskárny a kopírky, těch je spousta, ale bývají často odhaleni. Sofistikovanější padělatelé se rekrutují většinou z Asie. Ti zpravidla pracují s lepší technologií, ale pořád je to technologie o třídu horší, než máme my,” dodává.

Získaná cena společnosti otevírá dveře do světa, brzy vyráží na jednání do Japonska. Pokud vše dobře dopadne, mohla by česká společnost s výrobnou v Řeži u Prahy chránit před paděláním japonský jen.

Reklama

Doporučované