Hlavní obsah

Pákistánka šije fotbalové míče, aby zaplatila svým dcerám školné

Svět bez obalu: Pákistánka Abida Bibi prodává na ulici fotbalové míče, které sama vyrábí. (Video: Milan Šíma, RFE/RL)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pákistánka Abida Bibi prodává na ulici fotbalové míče, které sama vyrábí. Začala s tím před 4 lety - poté, co její manžel ochrnul. Zprvu se bála zůstávat sama na ulici, protože Pákistán je v tomto směru velmi konzervativní země.

Článek

„Naučila jsem se dělat fotbalové míče v dětství. Jenom tak ze zájmu, ale teď jsem byla nucena to dělat. Myslela jsem, že bych si našla nějakou práci mimo náš dům. Pak jsem se ale bála, že mě budou lidé pomlouvat, ale nakonec jsem se rozhodla jít pracovat i tak. Přišla jsem sem, kde teď sedím, první den mé nové práce. Bála jsem se, co na to budou lidé říkat, ale stejně jsem to udělala,“ říká Abida Bibi.

Abida má čtyři dcery, které všechny chodí do školy. Vydělá si méně než 5 dolarů za den, ale i tak dokáže zaplatit za jejich školu, nájem i léky pro manžela.

„Díky bohu mi pomáhají lidé a kupují si ode mě fotbalové míče. Dělám to proto, aby mé děti mohly získat vzdělání. A ještě k tomu musím kupovat léky pro svého manžela. Jsem jediný člen rodiny, který pracuje. Myslím, že je lepší pracovat než žebrat. Žebrám pouze u boha, u nikoho jiného. Díky bohu, který mi dal sílu, se starám o svou rodinu.“

Zákazníci jsou s její prací spokojeni. „Dělá kvalitní míče za nižší cenu, než jaká je na trhu. Tam také neprodávají špatné míče, ale ceny jsou vyšší. Nabízí nižší cenu, a když si od ní míč koupíte, tak zároveň tuto pracující ženu podpoříte a povzbudíte,“ říká jeden z kupců.

Největší přání Abidy je, aby její děti dokončily školu. „Budu podporovat své dcery a snažit se splnit jejich přání, když mi obchod půjde. Kdyby se mi podařilo získat i nějakou práci v továrně, tak by mi to moc pomohlo vše zaplatit.“

Podle zprávy Světové banky představují ženy 26 % pákistánské pracovní síly. Mnoho z nich ale pracuje pouze doma za zavřenými dveřmi.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku anebo ho najdete v archivu na webu. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované