Hlavní obsah

Pákistánské nevěsty končí v Číně jako sexuální otrokyně

Pákistánské nevěsty končí v Číně jako sexuální otrokyně.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Chudí Pákistánci prodávají své dcery s vidinou lepší budoucnosti čínským mužům. V Číně však na dívky čeká nucená prostituce, znásilňování a nemožnost útěku. V souvislosti s vyšetřováním pákistánské policie bylo zatčeno již téměř čtyřicet lidí.

Článek

Pákistánští vyšetřovatelé se snaží rozkrýt síť obchodníků s bílým masem, kteří přesvědčují chudé Pákistánce, aby provdali své dcery do Číny výměnou za peníze. Podle vyšetřovatelů jsou pákistánské dívky hned po příjezdu do Číny prodávány jako prostitutky. Zatčeno bylo již dvanáct Pákistánců a čtyřiadvacet čínských občanů. Pákistánská vláda však podle agentury AP uvalila na výsledky vyšetřování informační embargo z obavy, že by zveřejněné informace mohly poškodit ekonomické vztahy s Pekingem.

Agentura AP také kontaktovala sedm dívek, které byly tímto způsobem prodány do Číny. Každou z nich prodal jejich čínský manžel po příjezdu do Číny klientům. Dívky byly zpravidla odvezeny do hotelů nebo odlehlých domů, kde byly nuceny k sexuálnímu styku s cizími muži. Dvacetiletá Natasha Masihová agentuře AP vypověděla, že jí její čínský manžel řekl: „Patříš mi. Jsi mým majetkem.“ Natashina matka se obrátila pro pomoc na místní pákistánskou kongregaci. Jeden z farníků Farúk Masih pak sestavil tým lidí, kteří se měli snažit Natashu osvobodit. Jeden z nich předstíral, že je jedním z Natashiných zákazníků, místo toho jí však pomohl uprchnout zpátky do Pákistánu.

Od té doby se skupina farníků kolem Farúka Masiha věnuje rozkrývání sítě obchodníků s lidmi systematicky. Prostřednictvím zinscenovaného sňatku například dovedli pákistánskou policii přímo ke konkrétnímu dohazovači a pastorovi, kteří obchod organizovali.

Podle řady aktivistů bylo do Číny prodáno již více než 1 000 pákistánských dívek a žen. Většina obětí pochází z malé pákistánské křesťanské komunity, která patří mezi nejchudší v zemi. K rozmachu obchodu se ženami, které jsou prodávány do Číny, dochází i kvůli zvyšující se nabídce ze strany čínských kupců, protože v Číně počet mužů převyšuje počet žen.

Informace o obchodování s pákistánskými ženami přichází pouhý týden po tom, co americká CNN zdokumentovala příběhy mladých Severokorejek, které do Číny prchají před diktátorským režimem, ale na většinu z nich namísto slíbené práce v restauraci čeká sexuální otroctví.

Reklama

Související témata:

Doporučované