Hlavní obsah

Tokio a Soul znovu ve při. Jablkem sváru je nadace pomáhající druhoválečným sexuálním otrokyním

Jižní Korea dnes oznámila, že hodlá zrušit Japonskem financovanou nadaci.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Jižní Korea dnes oznámila, že hodlá zrušit Japonskem financovanou nadaci, která vyplácí kompenzace Korejkám drženým za druhé světové války násilím v nevěstincích pro japonské vojáky.

Článek

Nadace vznikla na základě kontroverzní dohody z roku 2015, kterou současný jihokorejský prezident kritizuje, neboť podle něj učinila Japonsku příliš mnoho ústupků a nedonutila jej plně uznat zodpovědnost za válečné hrůzy. Historici odhadují, že se oběťmi sexuálního otroctví za války stalo asi 200 000 žen, kromě Korejek také Číňanky nebo Indonésanky.

V dohodě z roku 2015 se Japonsko zavázalo, že se Jižní Koreji omluví a založí nadaci na odškodnění obětí, do které vloží miliardu jenů (zhruba 200 milionů korun). Soul se na oplátku zavázal, že nebude nadále Tokio v souvislosti s historickou křivdou na korejských ženách kritizovat.

Jihokorejské ministerstvo pro rovnost pohlaví a rodinu dnes ale oznámilo, že zahájí právní kroky ke zrušení nadace, která formálně vznikla v červenci 2016. Trvat by tento proces mohl i několik měsíců.

Japonsko stahuje své diplomaty z Jižní Koreje. Socha ženy oživila spor z dob války

Více než 73 let staré video dokazuje existenci sexuálních otrokyň v Japonsku

Japonský ministr zahraničí Taró Konó označil dnes rozhodnutí zrušit nadaci za „problematické a nepřijatelné“. Zároveň ale uvedl, že jej jihokorejská strana ujistila, že tento krok neznamená automatické vypovězení dohody z roku 2015.

Dohoda, kterou před třemi lety uzavřel japonský premiér Šinzó Abe s tehdejší prezidentkou Pak Kun-hje, byla v době vzniku označena za „konečnou a nezvratitelnou“. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in ji ale kritizuje a Japonsko na počátku letošního roku upozornil, že problém sexuálních otrokyň by nemělo považovat za vyřešený. Tři roky stará dohoda podle něj totiž nebere dostatečný ohled na samotné oběti.

Podle agentury DPA se k obětem a pozůstalým po nich dostala již zhruba polovina z miliardy jenů vložených do nadace. V době uzavření dohody žilo ještě 46 žen, které musely za války „utěšovat“ japonské vojáky v nevěstincích na frontě. Devatenáct jich ale mezitím zemřelo. Dvanáct obětí odškodnění odmítlo, neboť nesouhlasí s podmínkami dohody z roku 2015.

Rozhodnutí jihokorejské vlády podle agentury AP zřejmě zhorší napjaté vztahy mezi Jižní Koreou a Japonskem, které komplikují právě především historické spory. Korea byla v letech 1910 až 1945 pod japonskou nadvládou.

Reklama

Doporučované