Hlavní obsah

Památkově chráněná budova ve stanici Světlá nad Sázavou se dočká rekonstrukce

Ilustrační fotka - chátrající památka.

Reklama

Správa železnic letos na Vysočině zahájí opravy památkově chráněné výpravní budovy ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, zaplatí za ně zhruba 47 milionů korun.

Článek

Zlepšit by se mělo zázemí pro cestující, přibudou cykloboxy a stojany na kola. Státní organizace chce v kraji začít tento rok upravovat také výpravní budovu ve Velkém Meziříčí na Žďársku, na dalších třech nádražích rekonstrukce dokončí. Celkové náklady těchto pěti investičních akcí podle Správy železnic převyšují 190 milionů korun.

Světlá nad Sázavou leží na rychlíkové trati mezi Havlíčkovým Brodem, Kolínem a Prahou. Starší část tamní výpravní budovy pochází ze 70. let 19. století, její druhá polovina byla dostavěná počátkem minulého století při rozšiřování dopravní cesty. Správa železnic například nechá vestavět nové toalety, upravit vstupy, prostor haly a čekárny a stropy. Budova bude nově plně bezbariérová.

I na dalších místech se situace lepší. Na trati ze Žďáru nad Sázavou do Brna skončí v březnu rekonstrukce výpravní budovy ve Skleném nad Oslavou za víc než 14 milionů korun a v srpnu přestavba stanice Křižanov za 58 milionů. Mezi oběma těmito stanicemi dělníci od loňska také opravují trať. Práce na devíti kilometrech této dvoukolejné trati by podle dřívějších informací správy měly být hotové také letos v létě.

V dubnu bude hotová obnova výpravní budovy v Třebíči, stála 27,5 milionu korun. Budova je nově zateplená, má opravenou střechu i toalety. Před šesti lety byl u třebíčského nádraží otevřen terminál, který umožnil propojení autobusové a vlakové dopravy. Jde o stanici na trati spojující Jihlavu a Brno.

Reklama

Související témata:

Doporučované