Hlavní obsah

Pan Ki-mun se po deseti letech loučí: Cítím se jako Popelka, řekl a rozesmál OSN

Vždy budu vaším čestným velvyslancem, rozloučil se Pan Ki-mun s OSN.

 

Reklama

Odcházející generální tajemník OSN v neděli předá funkci někdejšímu portugalskému premiérovi Antóniu Guterresovi.

Článek

„Cítím se trochu jako Popelka. Zítra o půlnoci se všechno změní,“ zavtipkoval na začátku novoročního víkendu před svými spolupracovníky v sídle OSN. Ki-mun, který funkci opouští po deseti letech, přiznal, že „je to trochu divné“.

Tajemník prohlásil, že vždy bude „dítětem“ Organizace spojených národů a jejím čestným ambasadorem. Kolegy ocenil za tvrdou práci a zažertoval, že se uvidí, jak si povede bez jejich podpory.

Jedna z možností se mu naskýtá v rodné Jižní Koreji, kterou momentálně zmítá prezidentská krize. Stovky tisíc Jihokorejců demonstrují proti prezidentce, dočasně odvolané kvůli korupčním skandálům.

Stranu nových obzorů kontroverzní prezidentky opustila zhruba čtvrtina poslanců a podle DPA lákají do svých řad právě Pan Ki-muna.

Možný kandidát na prezidenta

Spekuluje se, že Pan Ki-mun by mohl kandidovat v příštích prezidentských volbách. Průzkumy veřejného mínění mu dávají náskok před kandidátem levice. Ki-mun tuto možnost přímo nevyloučil – rozhodne se prý začátkem ledna po návratu do vlasti.

Pan Ki-munův nástupce Guterres složil přísahu už v polovině prosince a oznámil změny ve fungování OSN. „Je čas, aby OSN uznala své nedostatky a změnila způsob, jakým pracuje," prohlásil podle agentury AFP.

Změny chce uplatňovat ve třech oblastech: mírové operace, zajišťování trvale udržitelného rozvoje a řízení samotné organizace. Právě za neefektivitu a pomalost při řešení světových konfliktů bývá OSN předmětem kritiky.

Reklama

Doporučované