Hlavní obsah

Pandemický premiant v nesnázích. Miliony Australanů zůstávají v lockdownu

Foto: Profimedia.cz

V Sydney úřady zaznamenaly nákazu variantou Delta, město i stát Nový Jižní Wales zpřísňují protiepidemická opatření.

Reklama

Austrálie zpřísňuje a znovu zavádí některá protiepidemická opatření. V Sydney úřady zaznamenaly nákazu variantou delta, která se poprvé objevila v Indii. Hned několik australských měst pak zahájilo lokální lockdown.

Článek

Kromě Sydney, kde úřady aktuálně evidují 128 případů nákazy, se covid-19 šíří i v dalších částech Austrálie. Je to poprvé za posledních několik měsíců, kdy nejde jen o lokální ohnisko nákazy, ale počty nakažených rostou na více místech zároveň. V pondělí budou o situaci jednat regionální vlády i celostátní kabinet.

Australský ministr financí Josh Frydenberg označil aktuální situaci za „kritickou chvíli“. „Myslím, že vstupujeme do nové fáze této pandemie s nakažlivější variantou delta,“ uvedl pro stanici ABC News Frydenberg.

Největší obavy panují ve státě Nový Jižní Wales, kde se lokální lockdown aktuálně týká asi pěti milionů obyvatel. Místní vláda v neděli opatření rozšířila, nově tak přísnější pravidla platí pro oblast Sydney, Modrých hor, oblast Central Coast a třetí největší město Nového Jižního Walesu Wollongong. V uvedených oblastech úřady nařídily uzavřít velkou část podniků, omezený je také pohyb.

Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová v pondělí uvedla, že za posledních 24 hodin vzrostl počet nových případů nákazy o osmnáct, tedy o dvanáct méně než předchozí den. Místní úřady plošně testují, za poslední den otestovaly téměř 59 tisíc lidí. „Musíme být připraveni na to, kdyby se počty nakažených nadále výrazně měnily, musíme být připraveni i na to, kdyby počty značně vzrostly, protože aktuálně evidujeme téměř sto procent přenosu v rámci domácností,“ cituje Berejiklianovou stanice BBC.

Celkem deset z osmnácti nových případů nákazy bylo díky trasování spojeno s ohniskem nákazy na oblíbené pláži Bondi na východě Sydney. Od 16. června, kdy byl zjištěný první případ nákazy ve spojitosti s pláží, bylo během dvanácti dnů zaznamenáno dalších 124 případů s původem právě na Bondi, informuje deník The Sydney Morning Herald.

Další dva nově nakažení jsou pak studenti školy South Coogee Public School v Sydney, počet nakažených studentů této školy se tak zdvojnásobil. Dalších pět lidí se pak nakazilo ve velkoobchodě s mořskými plody Great Ocean Foods v Marrickville na předměstí Sydney. Právě tento obchod už je zdrojem nákazy nejméně pro šestnáct osob.

Dalšími dvěma ohnisky nákazy v zemi je pak narozeninová oslava na předměstí Sydney West Hoxton, na které se zatím podle úřadů nakazilo 31 osob, a také zlatý důl v poušti Tanami, kde se nákaza naposledy objevila u jednoho z horníků. Muž je ale podle úřadů od svého návratu domů v izolaci a riziko dalšího šíření nemoci je tak minimální.

Nervozita ale neroste jen v okolí Sydney, kde u jednoho z nakažených byla zjištěna varianta delta, která se poprvé objevila v Indii. Nové případy nákazy v Queenslandu a Severním teritoriu jsou podle úřadů lidé, kteří už absolvovali povinnou karanténu v hotelu. Severní teritorium v reakci na nové čtyři případy nákazy v neděli rozhodlo o 48hodinovém lockdownu pro hlavní město Darwin a další dvě města.

Letecká společnost Virgin Australia mezitím v neděli uvedla, že kontaktovala cestující a posádku pěti vnitrostátních letů. Důvodem je pozitivní výsledek testu u jednoho z členů posádky během přistání v Melbourne.

Na situaci v Austrálii už zareagoval Nový Zéland, který pozastavil takzvanou cestovní bublinu mezi oběma státy. Cestovní koridor, který se mezi oběma zeměmi znovu otevřel v dubnu, má být uzavřený minimálně do úterý. Jde o první uzavření cestovní bubliny pro celou Austrálii, dosud se omezení týkala pouze konkrétních australských států nebo teritorií.

Austrálii se po většinu pandemie dařilo udržovat koronavirus pod kontrolou, a to především díky přísným pravidlům ohledně uzavření hranic, přísné karanténě a rychlému a efektivnímu testování i trasování. V letošním roce země dokonce nezaznamenala žádné úmrtí ve spojitosti s covidem-19. Celkem se v Austrálii od začátku pandemie nakazilo 30 499 lidí, 910 z nich zemřelo.

V čem ale Austrálie zaostává, to je očkování. Jen necelých pět procent australské populace je aktuálně plně naočkováno. Pro srovnání – poměr plně naočkovaných ve Spojených státech je 46 procent, ve Velké Británii pak 48 procent, uvádí server Our World in Data. Podle serveru pak zdravotníci alespoň první dávku aplikovali necelým 24 procentům Australanů.

Austrálii kromě nedostatku očkovacích látek trápí také nezájem, až odmítání očkování. Podle společného průzkumu deníků The Sydney Morning Herald a The Age patnáct procent dotázaných dospělých naprosto odmítá očkování proti covidu-19, pro dalších čtrnáct procent plnoletých Australanů pak „není příliš pravděpodobné“, že by se nechali očkovat. Průzkum proběhl v dubnu poté, co média přinesla informace o spojitosti vakcíny od společnosti AstraZeneca s velmi vzácnými krevními sraženinami, uvádí CNN.

Australská vláda podle CNN dále doufá, že země dosáhne kolektivní imunity (podle vlády jde přibližně o 80procentní proočkovanost) před úplným otevřením hranic. Premiér Scott Morrison ale už dříve řekl, že toho nemusí země dosáhnout ani v polovině roku 2022. Naposledy dokonce předseda vlády přiznal, že k úplnému znovuotevření hranic by nemuselo dojít ani na Vánoce roku 2022.

Reklama

Související témata:

Doporučované