Hlavní obsah

Pandemie bude mít dlouhý dozvuk, ukazuje se v Asii

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ubytoven zahraničních dělníků v Singapuru, kde se šíření koronaviru vymklo kontrole.

Reklama

V Hongkongu, Jižní Koreji a Číně, které byly v Asii v boji proti koronaviru nejúspěšnější díky směsici opatření sahajících od přísné karantény až po rychlé testování, se nyní objevují nové případy nákazy.

Článek

Mohou posloužit jako varování, že covid-19 může být téměř nemožné zcela vyhladit, napsal server agentury Bloomberg.

Je to bolestivá připomínka, že otevírání zemí a obnovení normálního života lidí může provázet výskyt nových, nevystopovatelných ohnisek nákazy, a to dokonce i po delší době bez nových případů. Vědci už varovali, že tato nemoc možná nikdy nezmizí, protože se skrývá v některých lidech, u nichž se ale neprojeví žádné známky onemocnění.

„S ohledem na asymptomatickou populaci se budou tyto případy objevovat z nečekaných zdrojů,“ tvrdí Nicholas Thomas, profesor veřejného zdraví na Hongkongské univerzitě. „Restartování jednotlivých zemí nevyhnutelně povede k objevení dalších případů,“ dodal.

V Hongkongu tento týden 66letá pacientka, která v poslední době nikam necestovala, ukončila 23 dní trvající období bez nových případů nákazy. Nyní už se potvrdilo, že se nakazili také někteří členové její rodiny, a panují obavy, že mohla roznést koronavirus i mezi další obyvatele města, když se pohybovala v rušných hongkongských ulicích, než se u ní nemoc projevila a potvrdila.

Na čínské pevnině přimělo více než 20 nových případů nákazy v severovýchodní části země místní úřady vyhlásit omezení pohybu ve dvou městech. A ve třech městech s celkem 13 miliony obyvatel se znovu uzavřely školy, do nichž se sotva vrátili studenti.

Nedaleko od nového čínského ohniska zaznamenala Jižní Korea více než 100 nových případů v několika nočních klubech, kam chodí homosexuální zákazníci. Zdravotníci se snaží otestovat více než 5 500 lidí, kteří od konce dubna tyto kluby navštívili, ale někteří se bojí přihlásit vzhledem k přetrvávající homofobii v zemi.

„Nyní už je dokázáno, že tato epidemie má velmi dlouhý dozvuk,“ řekl Wu Cun-jou, hlavní epidemiolog čínského Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Sdílí tak sílící názor, že virus jen tak nezmizí, na rozdíl od svého blízkého bratrance, který v roce 2003 způsobil epidemii nemoci SARS, jíž se v Asii nakazilo zhruba 8 000 lidí.

Lidé s nemocí SARS byli ihned a viditelně nemocní, a jakmile byli umístěni do karantény a zahájila se léčba, šíření choroby se zastavilo.

Ale koronavirus způsobující covid-19 se u mnoha lidí projevuje jen mizivými, žádnými nebo nezvyklými symptomy. Proto je pravděpodobné, že budou přetrvávat nezjištěné řetězce nákazy a stejně jako v případě chřipky může počet nakažených sezónně kolísat.

„Musíme najít způsoby, jak prozatím s koronavirem žít. Tohle je teď nový ‚normální stav,“ upozornil Takeši Kasai, regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro oblast západního Pacifiku. „Dokud bude v našem propojeném světě tento virus kolovat a dokud nebudeme mít bezpečnou a účinnou vakcínu, všichni budou nadále ohroženi,“ dodal.

Po celém světě se nyní pracuje na vývoji více než stovky vakcín, ale experti varují, že může trvat nejméně rok, než bude některá z nich připravena k použití.

Reklama

Doporučované