Hlavní obsah

Pandy v pražské ZOO nebudou. Zeman nepožádal Čínu a nové vedení města nejeví zájem

Prostředí, kde žijí pandy ve volné přírodě, se zmenšuje.

 

Reklama

Pandy v pražské zoologické zahradě nejspíš nebudou. S informací přišel server Pražský patriot. Projekt nového pavilonu za 200 milionů byl před několika měsíci pozastaven. Hlavním důvodem je, že prezident Miloš Zeman nepožádal čínského prezidenta o zapůjčení pand do České republiky. Navíc nové vedení metropole vidí priority jinde.

Článek

„Tento projekt byl připravován jako třetí zásadní investice po výstavbě nového pavilonu goril a expozice pro lední medvědy. Nicméně jsme jeho další přípravy před několika měsíci pozastavili z toho důvodu, že prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,” uvedl ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek na svém Facebooku, kde zveřejnil plné odpovědi na otázky serveru Pražský patriot.

Právě v případě pand je nezbytnou zvyklostí, aby hlava příslušného státu požádala čínskou hlavu státu oficiálně o zapůjčení zvířat. Je to jakýsi úzus, který Čína vyžaduje.

„Vzhledem k tomu, že prezident ani letos pandy nezískal a že řada států nás již „předběhla“, začali jsme tento projekt upozaďovat. Navíc nynější vedení hlavního města se s ním podle mých informací neztotožňuje a je tedy pouze otázkou času, kdy bude oficiálně ukončen.”

O projekt, který prosazovalo minulé vedení Prahy pod Adrianou Krnáčovou (ANO), nyní navíc nemá velký zájem ani nová radnice. „Celý projekt by stál pražský rozpočet stamiliony. Není to jen o ceně pavilonu, ale také o vysoké ceně za pronájem zvířat. Nákladné je také zajišťování potravy. Je proto potřeba zvážit, zda jde o něco, co Praha zrovna potřebuje. Já se k projektu nepřikláním,“ sdělil serveru Pražský patriot náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN / Spojené síly pro Prahu).

Co se s připravovaným pavilonem, který měl vzniknout v horní části trojské zoologické zahrady, bude dít dál? „Pavilon byl už od začátku připravován tak, aby ho bylo možno jednoduše uzpůsobit jiným druhům zvířat. Pandy mohou být nahrazeny například medvědy pyskatými,” píše ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Reklama

Doporučované