Hlavní obsah

Pane Okamuro, doučím vás dějiny, nabídl se historik

Foto: Wikipedia.org/Aktron

Historik Karlovy univerzity Michal Stehlík napsal veřejný dopis Tomio Okamurovi. Časté neověřené výroky Okamury a hnutí SPD z hlediska dějin ale pouze nekritizuje. Naopak – navrhuje straně doplnění vzdělání.

Reklama

Lidé si dějiny pamatují jen povrchně, vůči jejich zkreslování, které v nich má podporovat nenávist, nejsou odolní, vysvětluje Michal Stehlík.

Článek

„Považuji za svou profesní povinnost podat vám pomocnou ruku, aby se vaše politické proklamace nezakládaly na zjevných nesmyslech, nepravdách či účelově poupravených tvrzeních. Nabízím vám osobně a vašemu poslaneckému klubu ZDARMA semestrální (míněno půlroční) kurz soudobých dějin,“ napsal s jistou dávkou sarkasmu v otevřeném dopise předsedovi hnutí SPD Tomio Okamurovi renomovaný historik Karlovy univerzity Michal Stehlík.

Reagoval na několik nedávných Okamurových příspěvků na sociálních sítích. Zejména pak na ten poslední, kde předseda SPD srovnává nacistické Německo s Evropskou unií. „Nacisté plánovali evropskou integraci, která se v mnohém podobala současné Evropské unii,“ napsal mimo jiné místopředseda Poslanecké sněmovny Okamura na svůj profil.

Historik Stehlík v dopise hnutí SPD nabízí, že jim v deseti lekcích vysvětlí základní pojmy, jako je nacionalismus, totalita či demokracie a také některé historické pojmy, které „si v aktuální argumentaci oblibujete, jako například koncentrační tábor nebo třetí říše“.

„Jako historika mě štve, že se manipuluje historií. Někteří politici manipulačně stahují historii ke xenofobii a vyhledávání nepřátelství. A není to jen případ SPD. Když se sle podíváme na zpochybňování dějin a relativizaci, tak se velmi týká také KSČM. To jsou dvě hlavní strany, které tuto manipulaci používají. Ale najdete i jednotlivce v dalších stranách. Vystupování třeba pana poslance Foldyny směrem k modelování dějin pro ruské zájmy je také nejednoznačné a je to představitel ČSSD,“ popsal Stehlík v rozhovoru pro Seznam důvody k sepsání místy ironického dopisu, který končí výčtem doporučené literatury obsahující i komiksové zpracování českých dějin.

Problémem takových politických vyjádření podle Stehlíka, který sám jako nestraník za KDU-ČSL neúspěšně kandidoval do Senátu, je, že snadno podporuje v lidech například xenofobii.

„Lidé nejsou vůči takové manipulaci odolní. Historické povědomí je tady poměrně nízké. Pamatujeme si opravdu spíše schémata. Hnutí SPD mělo například někdy v červenci příspěvky o Cyrilu a Metodějovi a Husovi. To bylo jako kdyby se probudil Zdeněk Nejedlý s Aloisem Jiráskem dohromady,“ uvedl Stehlík. Jirásek ve svých dílech přistupoval k dějinám „obrozenecky“ a upravoval historii tak, aby více probouzela národní hrdost. Zdeněk Nejedlý byl pak známý komunistický vykladač dějin.

„Objevil se tam národní narativ, hraní na slovanskou notu. V podstatě tam jsou v podtónu i rasové věci. A tato manipulace k nepřátelství je nebezpečná,“ uzavřel Stehlík s tím, že dopis poslal poštou i mailem a nechce odhadovat, zda i dostane odpověď.

Reklama

Související témata:

Doporučované