Hlavní obsah

Panika před klíčovým hlasováním o ČT. Poslanci se přepočítávají, jestli televizi zvládnou podržet

Když poslanci neschválí dvě zprávy o hospodaření ČT, padá rada, která má v rukou osud generálního ředitele.

Reklama

V kuloárech Poslanecké sněmovny se mluví o tom, že ANO není v názoru na zprávy o hospodaření veřejnoprávní televize jednotné.

Článek

Ačkoliv ještě v pondělí ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům říkal, že hnutí ANO ujistilo své koaliční partnery, že podpoří schválení výročních zpráv a zpráv o hospodaření České televize, den před skutečným hlasováním stále není nic jisté.

Ve Sněmovně se totiž stále bojuje o každý hlas, ať pro či proti schválení klíčových dokumentů, jejichž odmítnutí poslanci může znamenat otřesy ve vedení veřejnoprávní televize. Pokud by Sněmovna neschválila zprávy za dva roky po sobě, může být odvolána Rada České televize, která volí generálního ředitele.

Dopředu se předpokládá, že ruku pro schválení nezvednou komunisté a SPD Tomia Okamury. Mezi poslanci se ale ve středu začala šířit informace, že se poslanecký klub ANO v názorech na hlasování „láme”. A to i přes výroky svého šéfposlance Jaroslava Faltýnka nebo předsedy Andreje Babiše, že výroční zprávy ČT hnutí podpoří.

„Ozývají se hlasy, že buď budou přímo proti přijetí zpráv, nebo umožní jejich neschválení tím, že se odhlásí a sníží kvorum potřebné pro převahu odpůrců televize,” líčil plán jeden z poslanců, jenž patří do tábora těch, kteří chtějí dát České televizi „za vyučenou”.

Kolik přesně poslanců hnutí ANO s hlasováním váhá, není možné zjistit. Jisté ale je, že například poslanec za ANO Pavel Juříček si nechal podle svých kolegů na své náklady zpracovat od auditorů posouzení výročních zpráv o hospodaření veřejnoprávní televize.

Dokument, který se šíří Sněmovnou a Seznam jej má k dispozici, je vůči zpracování zpráv ČT kritický. Mimo jiné se v něm píše, že výroční zprávy ČT „nepodávají dostatečně fundované informace”, aby bylo možné říci, že je televize dobře řízena, nebo že z nich není možné „dostatečně posoudit skutečnou ekonomickou situaci subjektu”.

„Nejdříve jsem si udělal svůj vlastní úsudek. Abych nebyl napaden, že jsem nějak předpojatý, tak jsem ze svých vlastních peněz si zadal nezávislý audit, který čerpal informace z veřejných zdrojů. Vysledek byl v podstatě totožný s mým vlastním hodnocením. A moje hlasování zítra bude meritorně opřeno pravě o špatné hospodaření ČT,“ uvedl poslanec hnutí ANO Juříček.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek pak na dotaz, zda poslanci za ANO budou pro zprávy ČT hlasovat, jak bylo avizováno, uvedl, že „předpokládá, že většina bude pro”, a že už to „probírali na klubu”. Na otázku, zda přesvědčil i poslance Juříčka, pak odepsal „uvidíme”.

Potíže s hlasy ovšem mohou přijít i z řad ČSSD, pro kterou je schválení výročních zpráv priorita. Jisté totiž nemá dva z patnácti poslanců – věčného kandidáta na vyloučení ze strany Jaroslava Foldynu a odvolaného ministra kultury Antonína Staňka.

Foldyna Seznamu řekl, že na 90 procent bude aktivně hlasovat proti přijetí výročních zpráv ČT. „Těch deset procent je pro případ, že by byly vyvráceny mé námitky proti hospodaření televize,” dodal.

Jak bude hlasovat Antonín Staněk, není jisté. „Vždy hlasuji v souladu se slibem, který jsem jako poslanec složil, tedy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,” odpověděl nekonkrétně.

Jejich kolegové z poslaneckého klubu přitom ještě v průběhu středy Seznamu tvrdili, že jsou s oběma svými zákonodárci dohodnuti – Foldyna sál opustí a Staněk bude spolu s ostatními socialisty hlasovat pro schválení dokumentů.

Nutno dodat, že Staněk s Foldynou a třemi odpadlíky z SPD přišli koncem září s novelou, díky níž by byli senioři, tělesně postižení, zaměstnanci a živnostníci s nejnižšími příjmy osvobozeni od placení koncesionářských poplatků. Návrh kopíroval doporučení, se kterým opakovaně přichází Miloš Zeman, jenž podobně vybízí k neschválení výročních zpráv ČT.

Reklama

Doporučované