Hlavní obsah

Pár minut od přežití. Jaký by byl svět s dinosaury?

Dinosauři nemuseli vyhynout.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Mohli dinosauři přežít náraz obřího meteoritu, který je na konci pravěkého terciéru vyhubil?

Článek

Jednou z teorií vyhynutí dinosaurů na konci období pravěké křídy či tzv. třetihor je zásah mimozemského tělesa, jehož důsledky zapříčinily umírání živočichů. Pokud dinosaury skutečně vyhubil meteorit zvaný Chicxulub, který zasáhnul oblast dnešního Yucatanu v Mexickém zálivu, měli legendární ještěři podle mezinárodního týmu vědců velkou smůlu.

V nově odvysílaném dokumentu britské stanice BBC s názvem „Den, kdy zemřeli dinosauři” totiž tým výzkumníků došel k závěru, že dinosauři vůbec vyhynout nemuseli.

Pokud by meteorit před 66 miliony let dopadl jen o pár minut dříve či později, skončil by z důvodu otáčení Země kolem své osy podle všeho například v Atlantickém či Tichém oceánu, a tak by náraz nebyl pro dinosaury tak katastrofický.

TWITTER: Kometa, která změnila povrch Země.

Meteorit po sobě zanechal 193 kilometrů dlouhou a 32 kilometrů hlubokou díru v zemi. Ta je po 66 milionech let pokryta nánosem silných kamenů a sedimentů. Právě tento kráter je podle profesora univerzity v Texasu Seana Gullicka, který se na dokumentu podílel, historicky nejdůležitějším kráterem na naší planetě.

Tým vědců se provrtal do kráteru zhruba 1300 metrů pod mořem a získal 800 metrů skály, materiálu, který podrobí testování. Nyní se výzkumníci pokusí zjistit, jaké fyzikální procesy nastaly po dopadu meteoritu, jaká látka se uvolnila do atmosféry a co konkrétně způsobilo vyhynutí dinosaurů.

Meteorit se podle všeho ihned po kontaktu s vodou na pobřeží Yucatanu rozpustil, důsledkem čehož začali dinosauři umírat.

Reklama

Doporučované