Hlavní obsah

Pardubice počítají s účastí developerů na výstavbě mateřských škol

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice počítají s tím, že během příštích let bude nutné zvýšit kapacitu mateřských škol ve městě. Některé postačí rozšířit či rekonstruovat, v plánu jsou ale i dvě nové budovy.

Článek

Na přípravě nových školek by se měly podílet developerské firmy. Jeden takový projekt již vzniká v Trnové, kde společnost CZ stavební holding buduje další bytové domy. „Pozemek v Trnové je developera. Ve smlouvě, kterou finalizujeme, se zavazuje, že pozemek připraví, zavede k němu sítě, předá jej městu, vybuduje k tomu 18 parkovacích míst pro mateřskou školu a dá finanční dar na její vybavení. Připraví také na své náklady projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Celková cena vkladu investora dosahuje odhadem čtyři až pět milionů korun. Město se naopak zaváže, že školka bude postavena v termínu, aby ji děti nových obyvatel bytů mohly využívat. Tím se zvýší úroveň občanské vybavenosti lokality a zájem potenciálních kupců. Město by výstavba budovy pro 75 dětí s jídelnou stála zhruba 47 milionů korun s DPH.

Pardubice také chtějí ideálně v roce 2023 přistavět dvě třídy školky v ulici Teplého, čímž se její kapacita zvýší o 50 míst. Ve stejném roce by se měly dostavět dvě třídy s 50 místy u budovy mateřské školy v ulici Gorkého. Náklady na obě stavby se celkově odhadují na 80 milionů korun s DPH, peníze na projektovou přípravu jsou již vyčleněné v rozpočtu.

V dalších letech plánuje magistrát rozšířit kapacitu mateřské školy Závodu míru o dvě třídy pro zhruba 50 dětí, záměr navazuje na budoucí bytovou výstavbu v lokalitě po bývalé továrně Prokop. Jedna třída mateřské školy s Montessori pedagogikou s 25 místy by měla vzniknout nástavbou nynější školy Klubíčko.

Další spolupráce s developerem by Pardubice chtěly dosáhnout v lokalitě Višňovka. Společnost Black Bird Real Estate chce vybudovat v první fázi 1260 bytů podél sousední ulice S.K. Neumanna. Podle Rychteckého by investor mohl buď poskytnout pozemek přímo v budoucím sídlišti nebo by se mohl podílet na nákladech stavby školky v Masarykových kasárnách.

Na výstavbu a stavební úpravy chce magistrát získat dotace z programu Integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. Mohly by pokrýt až 85 procent uznatelných nákladů.

Město v loňském roce dokončilo výstavbu nové mateřské školy ve Svítkově s kapacitou 75 míst. Snaží se také okolní obce přimět k tomu, aby stavěly vlastní školky. Téměř 20 procent kapacit pardubických školek totiž zaplňují děti z venkova.

Reklama

Doporučované