Hlavní obsah

Pařížský Oxford? Britská univerzita po 700 letech zvažuje kampus v zahraničí

Stavba oxfordského kampusu v Paříži by mohla začít v roce 2018.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Oxford se obává, že by po brexitu mohl přijít o evropské finance i zahraniční studenty a učitele.

Článek

Oxfordskou univerzitu budou studenti nejspíš moci navštěvovat i ve Francii. Nejstarší britská univerzita zvažuje, že naruší 700letou tradici a otevře v Paříži první zahraniční kampus. Informaci přinesl britský server The Telegraph.

Za možným přesunem stojí nejistá atmosféra pobrexitového urovnání mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím. Oxford by mohl přijít o evropské finance i zahraniční studenty a učitele.

„Po celou historii byl Oxford mezinárodní univerzitou a je rozhodnutý zůstat otevřený světu bez ohledu na budoucí politickou situaci,” vyjádřila se univerzita pro The Telegraph.

Do Francie se přesouvají univerzity i bankéři

Pokud by Oxford otevřel v Paříži nový kampus, mohl by mít francouzský právní status, a tak i přístup k financím z Evropské unie. O stavbě nového areálu jednají i další britské univerzity, včetně anglického Warwicku. Pařížský kampus by se mohl začít stavět v roce 2018.

„Je to symbolické, říct po brexitu: ‚Chceme vybudovat mosty, akademický svět není zcela závislý na politických problémech‘," uvedl ředitel francouzské univerzity ESSEC Jean-Michel Blanquer, který o přesunu s univerzitami a Evropskou komisí jedná.

Francie pokračuje ve snaze nalákat Brity ohrožené brexitem přes kanál La Manche. Na začátku měsíce se francouzští představitelé sešli se zástupci londýnské City, aby se pokusili nalákat bankéře z Londýna do Paříže. Hraje se o nové finanční centrum Evropy a k favoritům patří zatím německý Frankfurt a právě Paříž.

Reklama

Doporučované