Hlavní obsah

Parkování v Praze zdarma? Město stejný krok jako na jaře neplánuje

Foto: Shutterstock.com

Parkovací automat v Praze (ilustrační snímek).

Reklama

Magistrát hlavního města neplánuje zrušit zóny placeného stání, jako tomu bylo při nouzovém stavu během první vlny koronavirové epidemie. Rádiu Expres FM to řekl mluvčí Prahy Vít Hofman.

Článek

Situace je podle magistrátu jiná především v přísnosti pravidel. „Na jaře se v podstatě kompletně zastavila ekonomika, lidé byli doma, nouzový stav měl mnohem tvrdší pravidla, než jaká platí doposud,“ sdělil mluvčí Hofman. „Situace se samozřejmě může vyvinout. Mohou nastat další opatření, ale v tuto chvíli zneplatnění zón neplánujeme.“

Kabinet zrušil zóny plošně v půlce března jako jedno z opatření přijatých v souvislosti s epidemií koronaviru. V zónách placeného parkování tak mohly stát všechny automobily zdarma. Platilo to i pro modré zóny, které jsou určeny jen pro místní obyvatele a podnikatele.

Zón se týkalo usnesení, kterým vláda s účinností od ranních hodin 16. března zakázala platnost „nařízení, kterým obec vymezuje oblasti obce, ve kterých lze místní komunikace nebo jejich určené úseky užít za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy“.

Babišův kabinet toto opatření vyhlásil na celou dobu nouzového stavu. Pak však v pondělí 27. dubna přijali ministři usnesení, že se právě parkování zdarma ruší. Obsah usnesení se objevil na vládním webu před 20:30 s tím, že změna platí od půlnoci.

„Vláda v tom zase dělá jen chaos. Oznámit nám obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl,“ reagoval tehdy na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Vedení města následně schválilo, že se v Praze dál za parkování v zónách platit nebude, a to až do 11. května, aby lidé tuto informaci měli v předstihu.

Reklama

Doporučované