Hlavní obsah

Pokud Babiš nedá miliardy na metro, Pražané mu to ve volbách spočítají, doufá primátor

Výzva se Zdeňkem Hřibem: O sporech v pražské koalici i kritice premiéra Babiše.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pražskou koalici není potřeba měnit, město se nám podařilo rozhýbat, hodnotí ve Výzvě svůj půlrok ve funkci primátor metropole Zdeněk Hřib. Jeho úřadování přitom provázely spory s koaliční TOP 09 a především jejím šéfem Jiřím Pospíšilem i ostrá kritika od premiéra Andreje Babiše.

Článek

Tento týden schválilo vedení Prahy stavbu nové trasy metra D za téměř 60 miliard korun. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib doufá, že na drahou investici přispěje vláda ze svého rozpočtu, jak je ve světě obvyklé.

Jenže premiér Babiš se k ničemu takovému zatím nechystá. Nejprve ho naštval Hřib, když nechtěl umožnit výstavbu vládní čtvrti v Letňanech. A pak Piráti, kteří si stěžovali v Bruselu na Babišovy kauzy. Rozčílený premiér nedávno označil Piráty za „diletanty“, pod jejichž vedením Prahy je v hlavním městě „doprava v katastrofálním stavu a stavby stojí“.

„Výroky pana premiéra chápu jako součást kampaně do eurovoleb,“ odmítá kritiku pražský primátor. Radní podle něj napravují chyby předchozího vedení metropole pod primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Schválili například odškodné pro zraněné po pádu lávky v Troji nebo zahájení geologického průzkumu pro stavbu trasy metra D.

„Ve světě je běžné, že stát přispívá hlavnímu městu na stavbu metra, například ve Vídni je to padesát procent. I u nás to tak doposud fungovalo. Metro nevyužívají jen obyvatelé Prahy. Pevně doufám, že v příštích parlamentních volbách občané Prahy také mimo jiné zohlední i to, jak se k tomu jednotlivé strany postavily,“ řekl ve Výzvě primátor Hřib.

Co se Hřibovi na magistrátu za půl roku podařilo prosadit? Je vedení metropole skutečně tak transparentní, jak slibovalo, když v klíčovém rozhodnutí spojeném s výstavbou metra D hlasovalo tajně? A jak magistrát vyřeší bytovou krizi v hlavním městě?

Sledujte Výzvu s primátorem Zdeňkem Hřibem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované