Hlavní obsah

Pavelcův nečekaný konec. Národnímu týmu pomohl ke dvěma medailím, v NHL hrál 11 sezon

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V jednatřiceti letech ukončil Ondřej Pavelec hokejovou kariéru. Netrápily ho zdravotní problémy, v KHL si mohl vydělat spoustu peněz. Jenže hokejový gólman měl jasno: buď NHL, nebo nic. A navíc už neměl do hokeje chuť.

Článek

Ukončit v 31 letech aktivní hráčskou kariéru není v hokeji zvykem. Obzvlášť, když je hráč zdravý a má nabídky. Jenže Ondřej Pavelec už dlouho prohlašoval, že vidí smysl pouze v hraní v nejlepší soutěži světa, v NHL. A zároveň přiznal, že nikdy nechtěl hrát až do čtyřiceti let.

Serveru iSport.cz potvrdil, že kromě KHL odmítl i nabídku Martina Straky z Plzně. „Vždycky jsem říkal, že budu hrát hokej, dokud mě to bude bavit. A dokud o mě bude zájem. Teď se ani jedna věc nesešla. Nemám na to nastavenou hlavu, ani mě v NHL nikdo nechtěl. Takže jsem ani neměl velké dilema,“ přiznal Pavelec.

Do zámoří měl namířeno od mládí. V roce 2005 ho ze 41. místa draftovala Atlanta. Za Thrashers si ale rodák z Kladna zachytal až v roce 2007. Ve stejné sezoně však přišel první větší Pavelcův úspěch. S farmou Atlanty, Chicagem Wolves, ovládl AHL a získal Calder Cup.

V sezoně 2009/10 už byl stabilním členem kádru Atlanty. Svými výkony si řekl o nominaci do národního týmu. Na mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem kryl záda Tomáši Vokounovi a odchytal jeden zápas. S týmem pak získal pro Českou republiku zatím poslední titul mistra světa.

Nejvýrazněji se do paměti českých fanoušků Pavelec zapsal o rok později. Na mistrovství světa v Bratislavě byl jedničkou, i díky němu nakonec národní tým získal bronzovou medaili.

I přes poměrně brzký konec kariéry se Pavelec stihl zapsat do historických tabulek Čechů v NHL. V základní části odchytal 398 zápasů. Z toho většinu za Winnipeg a Atlantu. Více startů mají pouze Dominik Hašek a Tomáš Vokoun.

Pavelce sice draftovala Atlanta, nejdelší část kariéry v NHL odchytal za Winnipeg. Právě do Kanady se Thrashers v roce 2011 přesunuli a znovu obnovili značku Winnipeg Jets. Pavelec se sice nestal takovým gólmanem, v jakého celá organizace doufala, ale byl u znovuzrození hokeje ve Winnipegu.

Právě tak na něj teď vzpomínají i kanadské hokejové weby. Jako na gólmana, který možná i kvůli špatné obraně nedostál svého potenciálu. Ale který zároveň neodmyslitelně patří k návratu hokeje do hokejového města.

Nejvíc zápasů v jedné sezoně odchytal v ročníku 2011/2012, celkem 68. V Jets byl jedničkou celkem pět sezon. Poté se klub rozhodl dát prostor Connoru Hellebuyckovi a Michaelu Hutchinsonovi.

Minulou sezonu hrál jednatřicetiletý gólman za New York Rangers. Dělal dvojku hvězdnému Henriku Lundqvistovi. Do branky se dostal devatenáctkrát.

Návrat na led je podle něj vyloučený, hokejovou kapitolu svého života má uzavřenou. Sice nedosáhl na Stanley Cup, ale získal Calder Cup, zlato a bronz na mistrovství světa. Dvakrát byl na olympiádě, jednou na světovém poháru.

Ondřej Pavelec tak v jednatřiceti letech ukončil poměrně bohatou kariéru.

Reklama

Doporučované