Hlavní obsah

Pavilon ptactva v děčínské zoo zůstane zavřený, hnízdí tam vzácní opeřenci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pavilon ptactva v zoologické zahradě Děčín zůstane zatím zavřený, hnízdí tam totiž vzácní opeřenci. Otevření vnitřních expozic umožnilo v pondělí další uvolnění vládních opatření proti epidemii.

Článek

Nadále platí omezení, podle nějž musí být na každého návštěvníka 15 metrů čtverečních. Podle mluvčí instituce Aleny Houškové by do pavilonu mohli maximálně dva lidé. U vchodu by tak musel být pracovník, který by dodržování kapacity kontroloval, řekla mluvčí ČTK.

Zoologické zahrady mohly letos venkovní areály poprvé otevřít 12. dubna. Původně je měly povoleno zaplnit návštěvníky jen z pětiny, teď už mohou naplnit polovinu své kapacity. Do děčínské zoo tak mohlo nejprve pouze 400 lidí, o víkendech se tam tvořily fronty. „Lidé chodí, my jsme samozřejmě rádi… Kapacita byla dostatečná, problémy byly trošku o víkendech, kdy se v intervalech v deset hodin dopoledne nebo ve 14:00 odpoledne lidi hromadili,“ řekla mluvčí. Aktuálně může podle ní zoo najednou navštívit 1000 lidí, což by mělo napomoci tomu, aby lidé nemuseli před branami instituce čekat, než zoo jiní návštěvníci opustí.

Na návštěvníky se zřejmě nejvíc těšil medvěd Bruno, který v době, kdy byla zahrada zavřená, nesl velmi špatně ztrátu svých diváků, kteří sledovali jeho kousky. „Pozornost návštěvníků mu chyběla, my jsme se mu snažili vynahradit to, že tu ti lidé nebyli,“ řekla Houšková. „Teď s příchodem návštěvníků je na něm vidět, že ožil, stoupá si na zadní, tleská, mává, koupe se v bazéně. Už je to ten správný Bruno, jak ho všichni znají,“ dodala mluvčí.

Pavilon ptáků zůstane zatím zavřený. Jednak by zoo podle Houškové nebyla schopna ohlídat kapacitu a jednak tam aktuálně hnízdí rajka královská a turako fialový. Návštěvníci ale mohou zavítat do expozice Rajské ostrovy, která se nachází nedaleko zoo. Pokud si koupí lístek do areálu, mají v ceně i prohlídku akvárií a terárií, jež v expozici jsou. Podle Houškové je však návštěvnost Rajských ostrovů zatím slabší, lidem zřejmě vadí, že musí mít zakryté dýchací cesty.

Lákadlem je podle mluvčí i komplex tří nových expozic zvířat z chladných krajů. „Najdou tam druhy, jako je rosomák sibiřský, kozorožec dagestánský nebo výr virginský,“ řekla Houšková a dodala, že se již brzy do zoo vrátí i vlci, jejichž pavilon se teď opravuje.

Reklama

Doporučované