Hlavní obsah

Pavlovská záchranná stanice pomůže s dokrmením čápat, která přišla o matku

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Záchranná stanice zvířat v Pavlově na Havlíčkobrodsku se snaží zachránit čápata v Nové Vsi u Světlé. Při bouřce přišla o matku. Lidé se obávali, že je nekrmí ani samec a že pojdou hlady.

Článek

Podle ředitele stanice Zbyška Karafiáta je ale v takových případech nutné postupovat obezřetně, snaha dostat čápata z hnízda a zachránit by je spíš mohla ohrozit. Když se záchranáři přesvědčili, že se samec k mláďatům vrací, rozhodli se mu pomoci s dokrmováním a mláďata v hnízdě ponechat.

Protože už jsou čápata odrostlejší a některá se snaží nad hnízdem vzlétnout, hrozilo by, že se svých zachránců budou bát a skočí z komínu, čímž by se zřejmě zabila. Pracovníci stanice hnízdo delší dobu pozorovali. Byli rozhodnuti se i přes riziko pokusit mláďata z hnízda sundat. „Říkali jsme si, že když se nám podaří zachránit jedno, tak to bude úspěch, protože čtyři najednou prostě nejde chytit,“ řekl Karafiát. Neudělali to, když se samec začal vracet.

Samec má podle Karafiáta problémy donášet mláďatům dostatek potravy. Záchranáři znají místa, kam pro ni létá. Nasypali mu tam rozmražené ryby. „Pokud si je vezme, budeme mu tam sypat další, aby to krmení zvládl. Čtyři čápata jsou na jednoho čápa docela dost, ale měli by to zvládnout, už chybí jen pár dní, aby mláďata z hnízda vyletěla,“ řekl Karafiát.

Na hnízdo bez dospělých čápů upozornili lidé v pondělí. Prohlídka pomocí dronu ukázala, že v hnízdě jsou čtyři mláďata, dvě už se učila létat, dvě byla viditelně slabší.

Podle Karafiáta je důležité, aby lidé udrželi své emoce a nesnažili se za každou cenu do hnízdění ptáků zasahovat. Objevují se případy, kdy lidé vezmou mláďata z hnízda, protože si myslí, že jsou opuštěná. „Je dobré počkat, rozmyslet si to, mít jistotu, že zachraňuji a neubližuji. Kdybychom se snažili za každou cenu čápata zachránit, tři by spadla na zem a nakonec by čáp přiletěl, bylo by to velké neštěstí,“ řekl Karafiát.

Pracovníci stanice teď najezdí stovky kilometrů, aby převzali i více než desítku živočichů a mláďat. O další desítky zvířat se ve stanici starají a průběžně, po jejich vykrmení a potřebném růstu, je vracejí zpět do volné přírody.

Za poslední tři týdny v Pavlově přijali přibližně 150 zvířat, za letošek bezmála 650 živočichů. „Aktuálně bychom bez pomoci dobrovolníků, studentů a ochoty nálezců podobné počty zvládali jen velmi těžko,“ dodal Karafiát.

Reklama

Doporučované