Hlavní obsah

PCR testy přišly největší zdravotní pojišťovnu za rok na tři miliardy

Foto: DPMB Brno

Rok koronavirové pandemie odčerpal pojišťovnám velké prostředky.

Reklama

Pro letošní rok počítá VZP s tím, že ji PCR testy přijdou na 5,8 miliardy korun a antigenní testy pak na dalších 7,4 miliardy.

Článek

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP má první údaje, kolik ji za dvanáct měsíců stála přesnější PCR metoda testování na zjištění onemocnění covid-19.

Z dat, která mají Seznam Zprávy k dispozici, vyplývá, že tento typ testů přišel jen Všeobecnou zdravotní pojišťovnu na více než tři miliardy korun.

Během loňského roku platily zdravotní pojišťovny za jeden takový test laboratořím částku 1674 korun. Laboratoř z této částky získala okolo 500 korun, zbytek zaplatila za materiál, personál nebo ochranné pomůcky. Pro rok 2021 se částka za PCR test snížila na 1113,50 koruny.

„Náklady na testování covidu-19 byly od března do prosince 2 348 901 558 korun,“ uvedl mluvčí VZP Milan Řepka. „V lednu a únoru 2021 byly celkové náklady ve výši 657 045 172 korun,“ doplnil.

Nejvíce testů vykázaly laboratoře v říjnu loňského roku. Tehdy - když počet nakažených s koronavirem rostl - udělaly přes 380 tisíc PCR testů. Letos v lednu bylo PCR testů 301 tisíc a v únoru pak 288 tisíc.

Z dat, která loni VZP pro Seznam Zprávy poskytla, přitom vyplynulo, že nejvíce testů dělají laboratoře Spadia, Bioptická laboratoř, Nemocnice Pardubického kraje, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě nebo Laboratoře Agel.

Zdravotní pojišťovny hradí od poloviny prosince také testování metodou antigenních testů.

Ty nevyžadují zpracování v laboratoři, je k nim ale nutná speciální odběrová sada, kterou je třeba od výrobců nakoupit. Maximální cena byla tento rok stanovená na 352 korun.

„Za dosud zpracované období leden a únor 2021 eviduje VZP ČR celkem 805 474 validně vykázaných antigenních testů na onemocnění covid-19,“ podotkl Řepka. Celkové náklady na testování antigenními testy za toto období byly ve výši 282 milionů korun.

Pro letošní rok počítá VZP s tím, že ji PCR testy přijdou na 5,8 miliardy korun a antigenní testy pak na dalších 7,4 miliardy.

Reklama

Doporučované