Hlavní obsah

Pekingskými trhy se znovu začal šířit koronavirus. Stopy vedou k lososům

Foto: Profimedia.cz

Oblast tržiště Sin-fa-ti hlídají policisté v rouškách, kteří mají za úkol také zajistit zásoby pro období uzavření trhu.

Reklama

Koronavirus na čínských tržištích je opět na scéně a vyvolává obavy ze vzniku dalšího epicentra nákazy. Největší trh v Pekingu zavřel a části města vyhlásily válečný stav. Stopy viru vedou tentokrát k lososům.

Článek

Po osmi „čistých“ týdnech se v Pekingu objevil první případ nákazy koronavirem - první ve čtvrtek, další dva v pátek. A čínské hlavní město je na nohách.

Případy totiž prokazatelně nemají souvislost s cestami do zahraničí, což bývalo v posledních týdnech pro Čínu typické. Pacienti potvrzení a hospitalizovaní v pátek jsou kolegové z centra pro výzkum masa v pekingské čtvrti Feng-tchaj. Jeden z nich nedávno navštívil provincii Šan-dong ve východní Číně, druhý ale Peking neopustil. Společnou mají nakažení jednu cestu – návštěvu trhu Sin-fa-ti.

Centrem zájmu výzkumníků se tak stala celá čtvrť Feng-tchaj, kde se nemocní pohybovali v nákupních centrech, na trzích i v zábavních podnicích.

Pozitivní test se mezi zaměstnanci velkoobchodních trhů, majiteli podniků a zákazníky prokázal u 46 z nich. Dosud bylo otestováno necelých dva tisíce lidí, dalších nejméně osm tisíc testy teprve čekají, píše státní agentura Sin-chua.

Ze 46 pozitivních případů připadá 45 z nich na velkoobchodní trh Sin-fa-ti v Pekingu, zbylý pozitivní případ má spojitost s farmářským trhem v pekingském okresu Chaj-tan. Podle státní agentury nikdo z těchto lidí nevykazoval příznaky.

Peking okamžitě pozastavil prodej hovězího a jehněčího masa ve velkoobchodním trhu Sin-fa-ti a trhu s mořskými potravinami Ťing-šen, který nemocní navštívili. Pekingským městským částem úřady doporučily vyhlásit „válečný stav“ a všemožně se snažit zamezit vzniku další vlny nákazy. Ta je ale podle čínských expertů nepravděpodobná a takový výskyt ojedinělých případů je normální, vzhledem k tomu, že epidemie u konce ještě není.

Trh Sin-fa-ti poskytuje Pekingu 90 procent veškeré zeleniny a ovoce. Pro místní úřady je tak prioritou zajistit, aby se nestal i novým pekingským epicentrem. Na místo byl vyslán speciální pracovní tým, který se má o situaci postarat, uvedla Pekingská protiepidemická skupina.

Co ale místní vyděsilo a experty zaskočilo více - koronavirus se objevil také na krájecím prkénku obchodníků s lososy. Pekingští v panice začali požadovat pozastavení prodeje lososů ve všech supermarketech, včetně těch největších jako Carrefour, Wumart a Čchao-š'-fa. Státní podnik Čchao-š'-fa s 52 pobočkami ve městě dle jejich vyjádření v 80 procentech případů prodává lososy dovezené z Norska, přesto ale jejich prodej pozastavil. V karanténě kvůli lososům skončilo devět lidí.

V reakci na situaci s lososy v Pekingu se jejich prodej rozhodla přerušit další velká města - Čcheng-tu v provincii S'-čchuan nebo nankingské restaurace v Ťiang-su. Podle dalšího vyjádření odborníků pro Global Times není možné, aby se živý losos kontaminoval virem. Stejně tak zdrojem onemocnění nemůže být ani mražený losos, jelikož virus přežívá jen v aktivních buňkách. K nákaze ryb ale mohlo dojít kontaminovanou vodou, píše čínský státní server.

Prodejci mají kromě strachu z další vlny také obavy o zásoby masa a zeleniny pro obyvatele. Úředníci ale uvedli, že na panické nakupování zboží plynoucí z obav z druhé vlny nákazy je připraven například trh Čchao-š'-fa, který sice přestal prodávat lososy, zásob rýže a nudlí má ale dostatek.

V sobotu ráno už Peking uzavřel jedenáct velkoobchodních trhů s potravinami. Kromě trhu Sin-fa-ti se uzavírka týká i tržišť s mořskými plody. Sin-fa-ti projde kompletní dezinfekcí prostoru a jeho znovuotevření bude nyní záviset na výsledcích dalších testů.

Peking tak přitvrzuje v kontrolách. Skupina pro šíření covid-19 rozhodla, že se zaměří také na maso a mořské plody, aby se tyto živočišné produkty nestaly „neviditelnou cestou přenosu viru“. Místní ale i přesto mají z možné další vlny koronaviru v hlavním městě Číny obavy. Podle odborníků oslovených Global Times ale nejsou namístě. Tyto případy jsou „v Číně běžné, když pandemie není zcela u konce“. Po nárůstu nových případů se Peking rozhodl neotevírat první až třetí třídy škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované