Hlavní obsah

Pěstitelům v zemi orchidejí vadnou miliony květin před očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Thajsko je známé jako turistický ráj. Ale kromě toho země vyváží miliony orchidejí. Oba byznysy dostaly od koronaviru úder, ze kterého se budou dlouho vzpamatovávat.

Článek

Prázdné okenice hotelů, zavřené restaurace bez květin na stole, zrušené svatby se svými různobarevnými kyticemi a odřeknutí dalších mnoha akcí, které zdobí flóra různých koutů světa. Koronavirová pandemie zaútočila i zde a jedno jihoasijské království tento úder odneslo nebývalou měrou.

Jde o Thajsko, pro které bude současná koronavirová pandemie stejnou metlou jako propad ekonomiky ve druhé polovině 90. let. Tamní pěstitele tropických orchidejí, kterých botanici v zemi evidují na tisíc druhů, drtí zrušené akce, zavřené hotely a zákazníci v karanténě stejně jako nizozemskou tulipánovou konkurenci nebo keňské producenty růží.

„Sotva existují kupci, a kdybychom chtěli květiny vyvážet, tak stejně nemůžeme, protože většina obvykle přepravujících letů byla zrušena,“ řekl agentuře Bloomberg viceprezident Thai Orchids Garden Enterprise Association Somponga Thaveesuk. Podle jeho odhadů klesla poptávka až o 95 procent.

Více než polovinu všech orchidejí za stovky milionů dolarů Thajsko vyváží, třetinu květin odebírají USA a Evropa. Ale značný pokles zaznamenali producenti i na domácí půdě. Ti zase pro změnu narazili na zákazy cestování, kterými se současný pandemický svět jen hemží. Nedorazili turisté, tudíž neodebírají ani thajské hotely. Turisté také nepřivezou do země, kde cestovní ruch zajišťuje pětinu jejího HDP, potřebné peníze.

V současné chvíli se thajští pěstitelé, kteří zaměstnávají zhruba padesát tisíc lidí, zaměřují pouze na udržení chodu farem.

Trh s květinami strádá i u nás

V Česku je situace podle Jiřího Horáka ze Svazu květinářů a floristů rozdílná podle povahy jednotlivých obchodů. Jinak na tom jsou malí prodejci zaměření převážně na řezané květiny a jinak zase zahradní centra či velkoobchody.

„U malých prodejců řezaných květin je situace velmi špatná, jsou pozastaveny svatby, různé akce a kvůli karanténě se lidé moc nenavštěvují,“ uvedl Horák pro Seznam Zprávy. „Malé obchody jsou nespokojené,“ dodává.

Zahradní centra drží nad vodou rozsáhlejší nabídka zboží, kde se prodávají zejména substráty a další produkty, ale i tak není prodej stoprocentní.

„Prodej velkoobchodů je na nějakých 60 až 80 procentech, u řezaných květin se říká, že je to okolo 40 procent,“ vysvětluje Horák.

Březnové údaje hlásí mnohamilionové škody českých pěstitelů, tento měsíc je zatím neznámou. „Co se týká českých pěstitelů, tak vypadá špatně situace okolo primulí a macešek, kde jsou ztráty zhruba do deseti milionů korun denně,“ říká Jiří Horák ze Svazu květinářů a floristů.

Reklama

Doporučované