Hlavní obsah

Velikonoce bez květin. Zahrada Evropy po 70 letech zavřela

Foto: facebook.com/pg/visitkeukenhof

Botanická zahada Keukenhof.

Reklama

Považuje se za největší květinový park v Nizozemsku, Evropě, ale i na světě. Vůně sedmi milionů tulipánů přitáhla ročně stovky tisíc obdivovatelů. Pandemie ale donutila Keukenhof poprvé od jeho otevření v roce 1950 zavřít.

Článek

Brány botanické zahrady poblíž městečka Lisse v provincii Jižní Holandsko se ale nezamkly pouze pro návštěvníky, kterých jimi za rok projde okolo 1,5 milionu z více než 100 států, aby se ikonickými holandskými tulipány pokochali, píše magazín Forbes.

„V momentě, kdy víte, že neotevřete, zároveň musíte oznámit 1300 sezonním pracovníkům, že pro ně nemáte práci,“ uvádí ředitel parku Bart Siemerink pro Radio West.

Keukenhof se měl otevřít už 21. března. Z data ale kvůli pandemii sešlo a vedení zahrady rozhodlo, že dvouměsíční jarní sezona se přeloží na 6. dubna, tedy těsně před období Velikonoc. Poslední usnesení a výzva nizozemské vlády však posunuly i tento termín.

Foto: facebook.com/pg/visitkeukenhof

Botanická zahada Keukenhof.

Chytrá karanténa „po holandsku“

Nizozemsko má pro uzavření podniků vlastní označení. Jako „inteligentní“ považuje omezení těch institucí, obchodů a služeb, které zahrnují „hodně kontaktu“.

Pro tyto vybrané obory kabinet odložil uvolnění restrikcí na 28. duben. „Inteligentní uzavření“ se vedle všech škol, kadeřnictví, kosmetik, ale třeba i známé amsterdamské čtvrti červených luceren (Red Light District) dotklo právě také proslulých turistických atrakcí.

Nizozemský premiér Mark Rutte vyzval věrné návštěvníky z Německa a Belgie, aby o Velikonocích zůstali doma a pomohli tím zesílit vliv prodloužených omezení. „To znamená, že Keukenhof letos nemůže otevřít ani v nějaké ztenčené podobě. V určitém bodě si prostě musíte říct, že tento rok je hotovo, a tím aspoň vyšlete jasnou zprávu cestovním kancelářím a průvodcům,“ dodává Siemerink.

Více než půlmiliardová ztráta

Vedení botanické zahrady Keukenhof odhaduje, že kvůli uzavření přijde na příjmech o 23 milionů eur, což je v přepočtu asi 621 milionů korun. Ohledně budoucnosti parku ale zůstávají optimističtí.

„Letošek přežijeme, i když to nebude lehké. Doufáme, že příští rok uděláme Keukenhof ještě krásnější,“ říká šéf parku. „Příroda vývoj v našem světě nesleduje, prostě pokračuje,“ dodává.

+3

Optimismus, virtuální návštěvy, zdobení

Siemerink dále uvedl, že „zahrada Evropy“ se zájemcům otevírá alespoň virtuálně. Umožní televizním štábům, které by měly zájem, přijet a natáčet v areálu. Zároveň s tím už sdíleli několik videí na svých internetových stránkách.

Uzavření ovšem podle Forbesu nijak nezastavilo velikonoční náladu v parku. O lány čítající na sedm milionů ikonických holandských tulipánů a další zahrady pečuje okolo 50 zaměstnanců, kteří zůstávají v práci. Ti se jednak starají o to, aby rostliny vykvetly i v příštím roce, ale také zkrášlují záhony známými symboly svátků jara – kraslicemi nebo zajíčky.

Reklama

Doporučované