Hlavní obsah

Proč je konopí v lékárnách pořád drahé a lidé si ho pak raději pěstují doma?

Duel: Byznys kolem konopí.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už pátým rokem se v Česku předepisuje léčebné konopí. Za tu dobu se ho vydalo necelých pět kilogramů. Měsíčně si pro něj chodí 26 pacientů. Pro řadu lidí je totiž drahé a radši si ho opatřují nelegálně. Téma pro Jindřicha Vobořila, národního protidrogového koordinátora, a Irenu Storovou, ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Článek

Marihuana pomáhá od bolesti pacientům s roztroušenou sklerózou, HIV nebo Tourettovým syndromem. Pojišťovna ji neproplácí. Nyní je v lékárnách k mání konopí z Kanady v ceně 250 korun za gram. Pro pacienty, kteří jsou například odkázaní na invalidní důchod, je nedostupné.

Tuzemské konopí od českého výrobce Elkoplast bude na trhu znovu zhruba od poloviny roku. Cena léčebného konopí na černém trhu se pohybuje mezi 50 a 150 korunami za gram podle kvality. Nelegální konopí alespoň jednou k léčebným účelům použilo podle výroční zprávy, která monitorovala stav drog v ČR v roce 2016, zhruba 880 tisíc Čechů.

Marihuanu může aktuálně předepisovat 27 lékařů, většinou onkologové, neurologové nebo ortopedi a geriatři. Vydávají ho všechny lékárny proti elektronickému předpisu.

Reklama

Doporučované