Hlavní obsah

Pět let v zajetí. Muž, kterého drželi islamisté, popsal utrpení, které s manželkou zažili

Boyle promluvil o násilnostech napáchaných na jeho rodině během zajetí v AfghánistánuVideo: AP

 

Reklama

Kanaďan Joshua Boyle, kterého spolu s jeho rodinou zadržovala v Afghánistánu skupina islamistů napojená na Tálibán, po příletu domů popsal násilnosti páchané na jeho rodině během zajetí. Uvedl, že únosci zabili jeho dceru a znásilnili mu ženu. Manželka, Caitlan Colemanová, během zajetí porodila čtyři děti. Pakistánská armáda tento týden rodinu ze zajetí osvobodila.

Článek

Colemanová a Boyle padli do zajetí sítě Hakkání napojené na Tálibán v roce 2012, kdy s batohy cestovali po Afghánistánu. Únosci nedávno s rukojmími překročili hranici do Pákistánu, kde je osvobodili pákistánští vojáci. K operaci přispěly informace amerických tajných služeb, sdělil již dříve Islámábád.

Po pátečním přistání v Kanadě se Boyle poprvé na kamery vyjádřil k únosu. Jednání únosců označil za odporné. Uvedl, že mu zabili dceru a znásilnili ženu.

„Hakkáníové projevili hloupost a zlo únosem poutníka a jeho ženy v pokročilém stádiu těhotenství, kteří přišli pomáhat obyčejným vesničanům do afghánského regionu pod kontrolou Tálibánu. Zastínit to může jen hloupost a odpornost rozkazu k zabití mé dcery,” prohlásil Boyle na letišti v Torontu.

Výraz poutník už Boyle dál nerozvedl a neposkytl ani žádné podrobnosti k zabití dítěte.

Reklama

Související témata:

Doporučované