Hlavní obsah

Pět řidičů autobusu v Libereckém kraji bylo pod vlivem alkoholu

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Policisté při pondělní dopravní akci v Libereckém kraji odhalili pět řidičů autobusu pod vlivem alkoholu. Podle výsledků dechové zkoušky měli přistižení řidiči od 0,09 do 0,8 promile.

Článek

Policejní akce se konala v brzkých ranních hodinách. Čtyři desítky policistů jak z dopravní, tak i z pořádkové služby se zaměřily zejména na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek u řidičů hromadné dopravy osob, převážně řidičů městských a mimoměstských autobusů a tramvají.

V době od 4:00 do 7:00 hodin zkontrolovali celkem 246 vozidel, z toho se převážně jednalo o autobusy a tramvaje a výsledek byl překvapivý. Celkem šest řidičů mělo pozitivní dechovou zkoušku na alkohol.

1) řidič autobusu 0,09 g/kg alkoholu v krvi na Liberecku

2) řidič autobusu 0,75 g/kg alkoholu v krvi na Liberecku

3) řidič autobusu 0,80 g/kg alkoholu v krvi na Semilsku

4) řidič autobusu 0,52 g/kg alkoholu v krvi na Českolipsku

5) řidič autobusu 0,62 g/kg alkoholu v krvi na Českolipsku

6) řidič osobního vozidla 0,70 g/kg alkoholu v krvi Českolipsku, který vjížděl do depa a měl vzápětí řídit autobus

Všechny uvedené případy policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.

„Kontroly probíhaly na vhodných místech tak, aby nedošlo k narušení jízdních řádů hromadné dopravy osob, případně aby byly stanovené časy jízdních řádů časově narušeny co možná nejméně,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. „Výsledky této akce ukázaly, že je mnoho řidičů, kteří jsou velmi nezodpovědní a ohrožují tím nejen sami sebe a ostatní účastníky silničního provozu, ale také cestující, které vezou.“

Policisté proto apelují na veřejnost: v případě, že někdo z cestujících pojme podezření, že by mohl být řidič autobusu či tramvaje pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, ať kontaktuje bezplatnou tísňovou linku 158.

„Jde o zdraví všech. Policisté budou i nadále v podobných akcích pokračovat,“ dodala Šrýtrová.

Reklama

Doporučované