Hlavní obsah

Pět surfařů zemřelo v nánosu mořské pěny. V moři přitom bývali jako doma

Foto: Profimedia.cz

Scheveningen, místo tragédie.

Reklama

Pět nizozemských surfařů se v pondělí vydalo sjíždět vlny v jednom z přístavů, který znali jako vlastní boty. Zábavu jim ale zkomplikoval nečekaný nános mořské pěny. V něm všech pět zkušených surfařů také zemřelo.

Článek

Pět mladých lidí nezachránil ani tým policistů, hasičů, pobřežní hlídky, jednotky Královské nizozemské záchranné organizace (KNRM) a dalších dobrovolníků. Pomoct zvýšit viditelnost a pěnu rozfoukat se snažil i vrtulník. I přes rozsáhlou záchrannou operaci se podařilo zachránit jen jediného z nich, uvedla KNRM v prohlášení. Podle ní záchrannou akci komplikovala „vrstva mořské pěny o výšce dospělého člověka, silný vítr i vysoké vlny“.

První dvě těla se podařilo najít už v pondělí, další dvě pak v úterý ráno. Pátý člověk se stále pohřešuje. Vyšetřovatelé po něm pátrají stejně jako po důvodu vzniku silného nánosu mořské pěny. Johan Remkes, starosta Haagu, vyjádřil pozůstalým „hrozné tragédie“ soustrast a dodal, že tito „mladí, fyzicky zdatní sportovci bývali v moři jako doma“. Obětem bylo v rozmezí mezi 22 a 38 lety, mezi nimi byli také dva instruktoři.

„Lidé zde ve Scheveningenu chápou lépe než kdokoli jiný, že moře dává a moře bere. Ale způsob, jakým tyto mladé životy skončily, a kolik rodin tak bylo zasaženo, je neuvěřitelně brutální,“ uvedl starosta, který byl sám svědkem incidentu, v prohlášení na webu. „Jak je možné, že takto zkušené surfaře překvapilo místo, které tak dobře znali? Ani ne 100 metrů od místa tragédie přitom lidé toho dne surfovali až do večera.“ Přislíbil také řádné prošetření nehody.

Nad ztrátou pěti svých kolegů smutní také místní surfařská komunita. „Vyjadřujeme soucit příbuzným i všem pozůstalým. V surfařské komunitě ve Scheveningenu a i mimo ni jde o obrovskou ztrátu, za kterou cítíme hluboký smutek,“ uvedla komunita dle CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované