Hlavní obsah

Petříček má za poradce manažera čínské CEFC. „Radí mi s protokolem, k tajným informacím se nedostane,“ tvrdí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi pomáhá s protokolem manažer čínského koncernu CEFC Miroslav Sklenář, zjistil server Neovlivni.cz. BIS přitom Česko varuje před působením čínských špionů. „Věřím jeho vnitřní integritě,“ hájí svého poradce Petříček. O jeho angažmá v čínské společnosti si s ním ale promluví.

Článek

Od momentu, kdy bylo jasné, že se stane novým ministrem zahraničních věcí, se Tomáš Petříček obrátil na svého dlouholetého známého Miroslava Sklenáře, aby mu při nástupu do Černínského paláce pomohl s protokolárními záležitostmi. „Potřeboval jsem někoho, kdo má zkušenosti s protokolem, abych se do toho zasvětil,“ zdůvodňuje Petříček, proč si jako externího poradce najal právě bývalého šéfa hradního protokolu.

Jenže Sklenář zároveň po celou dobu působí jako manažer čínské investiční společnosti CEFC. A právě před rostoucí aktivitou čínských (a ruských) špionů v Česku varovala ve své loňské zprávě Bezpečnostní informační služba.

Petříček ale odmítá, že by Sklenářovo angažmá představovalo jakékoliv bezpečnostní riziko. „Já to tak nevnímám. Není zaměstnancem ministerstva, k žádným utajovaným informacím nemá přístup,“ vysvětluje.

A odkazuje na dlouholetou známost, která ministra se svým protokolárním poradcem pojí. „Pana Sklenáře znám ještě z doby, kdy jsme oba pracovali na Magistrátu hlavního města Prahy. Já si ho vážím, protože v celé řadě oblastí je odborníkem, má zkušenosti se zahraniční politikou, s protokolem. Věřím, že má dostatečnou osobní integritu, aby věděl, že témata, která probírá se mnou, nejsou předmětem jeho dalšího angažmá v CEFC,“ dodal ministr.

Přesto poté, co na Sklenářovo ministerské angažmá upozornil server Neovlivní.cz, Petříček připustil, že se bude jeho souběžným působením v čínské společnosti zabývat. „Můžu si s ním o tom promluvit,“ řekl na dotaz Seznamu.

Paradoxní je, že Sklenář má zároveň vazby na stávající hlavu státu, která Petříčka v roli ministra otevřeně kritizuje. Právě Sklenář dočasně vedl hradní Protokol poté, co v jeho čele narychlo skončil Jindřich Forejt. Zakladatel CEFC Jie Ťien-ming také stále patří do suity Zemanových poradců, přestože byl v Číně před rokem zatčen a od té doby o něm nejsou žádné oficiální zprávy.

Reklama

Doporučované