Hlavní obsah

Petříček vyzve Hamáčka o vedení ČSSD: Nechci stranu nechat padnout na dno

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Petříček chce na dubnovém sjezdu ČSSD kandidovat na šéfa strany. Sociální demokracie by podobně jako v roce 2017 měnila volebního lídra jen několik měsíců před volbami.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč chce nahradit v čele vládní sociální demokracie vicepremiéra Jana Hamáčka. Osobně se prý o převzetí strany nebavili.

Článek

Řekl jste si o podporu pro kandidaturu na předsedu ČSSD. Je to pravda?

Jsem přesvědčený, že sociální demokracie potřebuje změnit styl. Ten čas nastal nyní. Proto jsem požádal pražskou ČSSD o podporu pro kandidaturu na předsedu sociální demokracie. S tím, že poslední události ve Sněmovně kolem prodloužení nouzového stavu ukázaly, že sociální demokracie potřebuje pokračovat jinak.

Potřebujeme být schopni vést široký politický dialog a být viditelnou součástí jednání. Chci, abychom byli schopní definovat nové priority pro naši zemi. Chci nabídnout za ČSSD, jak dostat Česko ze současné krize.

Znamená to, že chcete nahradit v čele strany Jana Hamáčka?

Jan Hamáček se doposud nevyjádřil, zda chce obhajovat pozici šéfa ČSSD. Já jsem připraven jednat s kraji a členskou základnou o vizích ČSSD. Celý svůj dospělý život jsem sociálním demokratem, nechci stranu nechat spadnout na dno. Potřebujeme nový impuls a změnit styl politiky sociální demokracie.

Co vám na to vlastně řekl Jan Hamáček?

Osobně jsme o tom nemluvili. Vážím si toho, jakou práci odvádí jako ministr vnitra. Dělá maximum pro to, aby Česko zvládlo epidemii. Byl bych rád, aby v tomto ČSSD pokračovala.

Nejspíš jste měl tuto akci dopředu promyšlenou a zjišťoval si podporu ve straně. Podporu vám vyjádřili Martin Netolický, Milan Štěch, Michal Šmarda či Petr Dolínek. S jakými reakcemi jste se v regionech setkal?

Jsem rád, že se mi podařilo sestavit poměrně velký tým lidí, jimž na sociální demokracii záleží a kterým na ČSSD záleží.

Řeknete jména?

V tuto chvíli ještě ne, svůj tým určitě představím veřejnosti a členům strany v nejbližší době. Bude to silný tým, kterému není lhostejný vývoj nejen ve straně, ale i v zemi.

Jste ministr ve vládě Andreje Babiše. Budete se v kampani vymezovat nějak ostřeji vůči ANO?

ČSSD nese nyní spoluodpovědnost za řešení pandemie, nechci na tom nic měnit. Mým úkolem bude nabídnout veřejnosti, co ČSSD bude dělat po volbách do Poslanecké sněmovny. Chci, abychom se stali architekty budoucnosti naší země, nechci, abychom byli vnímáni jen jako správci našeho státu a sociálního systému. Chci nabídnout naději na budoucnost.

Budete prosazovat, aby se volební sjezd uskutečnil v první polovině dubna?

Je potřeba, abychom měli sjezd už v dubnu a mohli lidem představit, s čím jdeme do voleb. Součástí mého plánu je i příprava na komunální volby, ve kterých potřebujeme v roce 2022 uspět.

Před volbami v roce 2017 ČSSD vyměnila Bohuslava Sobotku za Lubomíra Zaorálka. Tehdy to straně ve volbách moc nepomohlo. Nemáte obavu, že výměna nyní bude mít podobný efekt?

Sociální demokracie byla, je a bude demokratickou stranou. Možnost si vybrat mezi různými vizemi je toho součástí. I proto bych si měl v dubnu říci, kam bych ČSSD v dalších letech směroval. Nevnímám to jako nepřirozenou změnu, musíme zohlednit naše působení ve vládě a kriticky zhodnotit, jak jsme si vedli v posledních volbách. Chci, abychom se stali nositeli myšlenek důležitých pro současný svět. Nepřepřaháme, jen si strana vybere, jakým směrem se bude chtít vydat.

Jak si představujete spolupráci se současnými ministry ČSSD – Lubomírem Zaorálkem či Janou Maláčovou?

V sociální demokracii je řada silných osobností od komunálu přes kraje. Budu se bavit s regiony a straníky, koho považují za nositele vizí, které chci za ČSSD prezentovat.

Nemáte obavu, že se teď strana roztříští?

Chci vést vnitrostranickou debatu, kam má ČSSD směřovat. Vrátím do ČSSD dialog jako cestu k řešení problémů, které lidi skutečně trápí. Můj styl není mluvit o osobních animozitách mezi politiky a straníky.

Jak dlouho jste tuto akci promýšlel?

Mně na sociální demokracii vždy záleželo, věřím v její myšlenky a vnímám i jako svou odpovědnost pokusit se pomoci straně v této těžké situaci. Vidím pro ČSSD do budoucna velký prostor. Jsem připraven dát veškerou energii pro úspěch sociální demokracie.

Reklama

Doporučované