Hlavní obsah

Pietní průvod v Olomouci uctí památku zavražděného krále Václava III.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pietní průvod k uctění památky krále Václava III. projde příští týden ve středu historickým centrem Olomouce, kde byl tento poslední panovník z dynastie Přemyslovců před 715 lety úkladně zavražděn.

Článek

V srpnu bude v Olomouci také představena nová turistická stezka s tématem rodu Přemyslovců a na září je připraveno promítání historického filmu Břetislav a Jitka a divadelní představení. Organizátoři akce chtějí v Olomouci založit novou tradici k uctění památky posledního Přemyslovce Václava III a jeho rodu.

„Projekt je pro svou rozsáhlost rozfázovaný do tří let. V letošním roce například vznikne přemyslovská turistická trasa doplněná tištěnou brožurkou, uskuteční se komentovaná vycházka přemyslovskou Olomoucí s možností jejího dalšího opakovaní na objednávku a zakládáme také tradici pietního průvodu k uctění památky v našem městě zavražděného krále Václava III,“ uvedl autor projektu Tomáš Kryl, podle kterého se na projektu podílí i olomoucká radnice.

Kryl podotkl, že letos uplyne 1000 let od únosu Jitky ze Schweinfurtu knížetem Břetislavem I., po kterém následoval odjezd na Moravu a dlouhodobý pobyt v Olomouci. Organizátoři chtějí také připomenout 990. výročí narození knížete Spytihněva, nejstaršího syna Břetislava a Jitky, či 960. výročí jeho úmrtí a vystřídání na českém trůnu jeho mladším bratrem Vratislavem, pozdějším prvním českým králem, který se také narodil v Olomouci. „S jeho pětinásobným pravnukem Václavem III., od jehož olomoucké vraždy roku 1306 letos uplyne 715 let, se na stejném místě uzavírá královská linie přemyslovského rodu,“ dodal.

Projekt nazvaný Milénium olomouckých Přemyslovců tak podle Kryla připomene na pozadí únosu tuto unikátní průsečnici výročí rodu Přemyslovců řadou kulturních, společenských, populárně naučných, vzdělávacích i pietních akcí. „Jde nejen o aktuální připomínku historických událostí a osobností - jejích aktérů, ale zejména v dlouhodobém horizontu vytváření turistické značky "Olomouc – město Přemyslovců“, místo spoluvytváření nejstarších dějiny české státnosti," dodal Kryl.

Reklama

Související témata:
Václav III.

Doporučované