Hlavní obsah

Piráti budou poprvé ve Sněmovně. Do koalice s ANO kvůli stíhání Babiše nechtějí

Rozhovor s lídrem Pirátů Ivanem Bartošem k volebním výsledkům.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Česká pirátská strana získala ve volbách téměř jedenáct procent hlasů, což jí přiděluje 22 křesel ve Sněmovně.

Článek

Volební výsledek Pirátské strany podle jejího předsedy Ivana Bartoše ukazuje, že mezi voliči je poptávka po otevřenosti a kontrole provádění politiky. V otázce dalšího postupu strany odkázal na již schválenou povolební strategii. Na tiskové konferenci ve volebním štábu na pražském Smíchově vyloučil spolupráci s SPD, KSČM a kvůli trestnímu stíhání šéfů ANO Andeje Babiše a Jaroslava Faltýnka také s jejich hnutím.

„To, že nás lidé zvolili, ukazuje, že takovýto přístup chtějí,” řekl Bartoš. Dodal, že je připraven na to, že strana může být v opozici. „Myslím, že ta naše opoziční pozice bude velmi silná,” dodal s úsměvem. Desetiprocentní výsledek Bartoše těší.

Upozornil, že se bude řídit strategií, kterou Piráti zveřejnili před dvěma měsíci. Zaměřit se chce například na zákon o registru smluv nebo zákon o svobodném přístupu k informacím. Vyjednávací tým ustanoví strana v neděli odpoledne. „Budeme lidi informovat o tom, jak vyjednávání probíhají,” uvedl Bartoš.

Bartoš na tiskové konferenci ocenil práci dobrovolníků, kteří s kampaní pomáhali. „Tisíc lidí rozdávalo Pirátské noviny, další si objednali bannery, které pověsili na své domy a byty. Na Facebooku si 15 000 lidí k profilové fotce přidalo obrázek s nápisem Volím Piráty,” řekl. Tradiční strany si podle něj nevzaly k srdci kritiku lidí, která se ve veřejném prostoru delší dobu ozývala.

Reklama

Doporučované