Hlavní obsah

Piráti stojí za Hřibem. Kritika od koaličních partnerů prý může být jen krycí manévr kvůli plynárnám

Kritika, která se od koaličních partnerů snesla na primátora Hřiba, je podle Pirátů neopodstatněná.Video: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražským magistrátem v poslední době hýbou dohady a vzájemném obviňování. Klub Pirátů ale stojí za svým lídrem – kritice Zdeňka Hřiba nerozumí a chce vysvětlení.

Článek

Špatná komunikace a zásahy do práce radních za TOP 09 a STAN. To jsou ve zkratce hlavní výtky, které zastupitelé Spojených sil pro Prahu namířili na Zdeňka Hřiba. „Vyzýváme k respektování koaličních pravidel a žádáme Pirátskou stranu o koaliční jednání na téma politický styl primátora,“ vzkázali v neděli.

Prohlášení předcházely otřesy na magistrátu způsobené děním okolo šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Toho primátor navrhl odvolat kvůli manažerským pochybením, kolegové z koalice ale jeho krok odmítli a přidali kritiku za nedodržení dohody. Podle Jiřího Pospíšila, předsedy klubu Spojených sil, totiž Hřib obešel jejich radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) a ignoroval dohodu nejdříve si v rámci koalice Janečka vyslechnout.

Zdeněk Hřib kritiku odmítá, Pospíšil podle něj dění „zbytečně hrotí.“ „Pražská koalice funguje dobře a pracuje ve prospěch Pražanů. Rád si vyslechnu návrhy koaličních partnerů, co by mohlo fungovat lépe. Chci věřit tomu, že nejde o uměle vyvolaný spor k zakrytí reálných problémů v plynárnách,“ odpověděl na výtky primátor. Téma Pražské plynárenské pro něj zůstává prioritou.

Jako jeden muž

Za Hřiba se postavili oslovení pirátští zastupitelé a radní, podle kterých Hřib postupuje správně. „Čekáme, s čím konkrétním Spojené síly přijdou. Říct, že někdo špatně komunikuje, to by dokázal každý. To prohlášení moc nechápu. Nevnímám, že by z naší strany došlo k nějakým přešlapům,“ odráží kritiku radní za Piráty Adam Zábranský. „Že chceme pana Janečka odvolat, je už týdny veřejně známá věc a veřejné jsou i důvody. Návrh, aby se o tom hlasovalo na radě, jsme avizovali,“ dodává.

Podle místopředsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Evy Horákové je komunikace mezi koaličními partnery na magistrátu nadstandardně dobrá, a to včetně kroků primátora. „Domnívám se, že je to jen krycí manévr, abychom se nebavili o tématu pražských plynáren. Tam nám zásadně chybí informace, co se ve firmě děje a jak tam rozhodují,“ řekla Seznamu. Stejně jako Hřib ale připouští, že si výtky koaličních kolegů vyslechne. Spolupráce je podle ní nastavena správně.

K tomu, aby koalice táhla za jeden provaz, vyzývá šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský. Zároveň ale odmítá, že by neshody okolo Pražské plynárenské brzdily jednání o důležitých pražských projektech, jak naznačuje například šéfka kontrolního výboru z ODS Jaroslava Janderová. Důkazem je podle něj i odblokování situace okolo výstavby metra D.

V hlavní roli plynárny

Rozbuškou aktuálního konfliktu se stalo prohlášení pirátského primátora Zdeňka Hřiba o návrhu na odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Podle primátora jsou důvody k jeho odvolání vážné – mluví například o manažerských pochybeních, která snížila zisk společnosti o téměř 300 milionů.

Spor okolo Pražské plynárenské ale není prvním zádrhelem pražské koalice.

Na jaře Pospíšil primátora tvrdě kritizoval kvůli návrhu analyzovat počet prázdných bytů přes anonymizovaná statistická data o využívání elektroměrů. Nápad Pirátů vyhodnotit údaje z elektroměrů tehdy šéf klubu Spojených sil pro Prahu označil za špiclování. Hřib se bránil tím, že jde o nedorozumění. „Mrzí mě, že někdo místo toho, aby zvedl telefon a zeptal se, pořádá tiskové konference,“ vzkázal v rozhovoru pro Český rozhlas.

Piráti nakonec ustoupili a z realizace analýzy elektroměrů sešlo. Další spory ale následovaly – koaliční partneři se přeli třeba kvůli obsazování dozorčích rad městských firem nebo prodeji bytových domů na sídlišti Černý Most. Spor vyřešili dohodou na tom, že budou problémy s neobydlenými byty řešit pobídkami majitelům, například daňovými úlevami.

Reklama

Doporučované