Hlavní obsah

Piráti už si volí lídra pro sněmovní volby na internetu. Věří svému adminovi

 

Reklama

Pirátská strana hlasuje jako jedna z prvních stran o volebním lídrovi pro letošní sněmovní volby.

Článek

Do sněmovních voleb, které se budou konat na podzim tohoto roku, je hodně daleko, Piráti si však už ve dvoukolové volbě volí celostátního volebního lídra.

Volí ho v internetovém hlasování celostátní fórum Pirátů, tedy všichni členové Pirátské strany. „Pirátská strana má 450 členů, odhadujeme, že volební účast bude zhruba 30 procent,” řekl k volbě vedoucí mediálního odboru Mikuláš Ferjenčík.

První kolo volby začalo v pátek a skončí v pondělí hodinu před půlnocí.

O post volebního lídra se ucházejí předseda strany Ivan Bartoš a Mikuláš Peksa, vedoucí zahraničního odboru České pirátské strany. Bartoš získal celkem devět krajských nominací, Peksa čtyři.

„Volební lídr je jeden z členů, který potom zasedá v takzvaném volebním štábu, což je takový mix volených lidí z republikového výboru, a dva zástupci mediálního odboru, ti v podstatě korigují strategii kampaně,” vysvětlil kandidát a předseda strany Ivan Bartoš.

„Kandidáti jsou si relativně blízcí, Mikuláš Peksa by si přál, aby - a samozřejmě, když vyhraje, bude na to mít mandát - strana dala větší důraz na celoevropskou spolupráci,” uvedl ke kandidátům Mikuláš Ferjenčík. Zvolený kandidát ale podle něj nebude mít na vznikající volební program strany větší vliv - ten totiž vzniká spíše v externích skupinách.

„Postupy, které předvádíme v politice na krajské a komunální úrovni, jsou aplikovatelné na celostátní politiku. Pro nás to znamená otevřenost, chceme lidem zjednodušit život, ne ho dělat složitější,” prohlásil předseda Bartoš. Internetové hlasování není u Pirátské strany překvapivé. „Volili jsme přes internetové fórum třeba předsedu strany, hlasujeme přes něj pravidelně. Probíhají na něm především volby do stranických orgánů, například do předsednictva, vedoucích odborů nebo republikového výboru. Lídra pro sněmovní volby takhle ale volíme poprvé,” řekl Ferjenčík.

Každý z členů strany má na internetovém fóru svůj účet a přístupové údaje k němu mu umožňují hlasovat. „Jsme si vědomi, že slabina systému spočívá v jeho závislosti na důvěře v administrátora. Proto takové fórum není použitelné pro státní správu, třeba pro volby,” doplnil Ferjenčík. „Náš admin je ale skutečně důvěryhodný člověk a my se především nechceme vzdát těch možností, které nám elektronická demokracie pro stranu přináší. Nemohli bychom fungovat jako strana bez on-line nástroje na výkon stranické demokracie.”

V minulosti už Piráti útok na hlasování zaznamenali - neznámá osoba se snažila přetížit systém, aby lidé nemohli hlasovat. Tato zkušenost je jedním z důvodů, proč hlasování běží čtyři dny. Ke snaze o manipulaci s výsledky podle Ferjenčíka nikdy nedošlo.

Reklama

Doporučované