Hlavní obsah

Pitná voda do bazénu? Přijde pokuta i 50 tisíc. Tak bojují obce se suchem

Obyvatelé Hvozdce nedaleko Brna zalévají zahrady výhradně dešťovou vodou.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákaz zalévání zahrad, umývání aut a napouštění bazénů pitnou vodou. Řada obcí v Jihomoravském kraji zavádí opatření, která omezují spotřebu vody.

Článek

Nedostatek vody trápí obce v okolí Blanska nebo Tišnova nedaleko Brna. Místní obce stanovují kvóty na spotřebu pitné vody, do kterých se obyvatelé musí vejít. Jednou z nich je i Hvozdec. „S nedostatkem pitné vody ve vrtu máme problém už dlouhodobě, proto jsme se rozhodli přijmout některá opatření,“ řekla starostka Hvozdce Michaela Košvicová. Lidé tak mohou spotřebovat jen sto litrů z obecního vodovodu na osobu a den.

Podle odborníků je největší problém, že menší obce nejsou napojené na větší rozvodové sítě a čerpají z vlastních zdrojů. Ty se kvůli nedostatku dešťových srážek nestíhají doplňovat. „Pokud malé obce nemají dostatek vody ve vlastním zdroji, vodojemu nebo vrtu, je hloupost, aby lidé zalévali pitnou vodou a napouštěli bazény,“ řekl meteorolog Filip Chuchma.

Obyvatelé Hvozdce si tak zvykají na šetrné zacházení s vodou. Petr Solský, jeden z obyvatel, zalévá výhradně dešťovou vodou. „Veškerá dešťová voda, která jde ze střech, steče do nádrže, jež má asi dvanáct kubíků. Ostatní střechy, které nejsou napojeny na hlavní svod do nádrže, mají okapy a voda z nich teče do sudů,“ uvedl Solský. Dešťovou vodou dopouští i bazén.

Někteří obyvatelé i přes nová vodní opatření spotřebu vody přesahují a napouštějí si bazény. „Zatím jsme to neřešili, ale zahájíme přestupkové řízení a pokutu budeme vyžadovat,“ řekla Košvicová.

Kritický stav sucha a nedostatku vodu řeší i vláda. Na pondělním zasedání schválila novelu zákona, která zavádí komise pro sucho. „Komise může omezit nebo zakázat nakládání s vodami omezit spotřebu vody,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Novela počítá také s vytvořením plánu při kritickém stavu sucha a nedostatku vody. Plány budou předkládat jednotlivé kraje. Novela omezuje také odběr povrchových vod zemědělskými firmami v období sucha.

Sucho trápí víc než šedesát procent České republiky. Nejzávažnějším problémem je podle meteorologa Filipa Chuchmy nedostatek podzemních vod. „V zimě nedošlo k jejich doplnění, neustále se odpařuje a hladina podzemních vod klesá,“ dodal. Sucho bude podle Chuchmy sužovat Česko dál i přesto, že červencové teploty budou nižší.

Reklama

Doporučované