Hlavní obsah

Pivo vyrobené z dešťové vody se nesmí prodávat

Foto: Pixabay.com/RitaE

Ilustrační foto chmelu.

Reklama

Netradiční pivo vyrobené mimo jiné z dešťové vody uvařila brněnská společnost Asio, která se zabývá úpravou vody a její recyklací, ve spolupráci s břeclavským pivovarem Frankies.

Článek

Pivo výrobci pojmenovali Zmoklá sova podle názvu firmy Asio, který odkazuje k latinskému pojmenování kalouse ušatého. ČTK to řekl výkonný ředitel Asio New Michal Plotěný. Pivo vyrobené z vyčištěné dešťové vody ale podle platné legislativy není možné prodávat, dodal.

Účelem je ukázat, že dešťová voda není jen odpad, který najde využití maximálně při zalévání zahrady, uvedl Plotěný. „Po jejím přečištění ji lze používat například pro osobní hygienu, výroba piva už je tak trochu extrém,“ doplnil.

Zmoklé sovy vyrobili 500 litrů, další várka sice v plánu je, ale pravděpodobně až koncem roku. „Pivovary potřebují od jara do podzimu pokrýt hlavně svou vlastní produkci, takže mají plné kapacity,“ dodal Plotěný.

Dešťovou vodu firma Asio New čistila především ultrafiltrací. „Jelikož byla voda dost měkká, bylo přidáno trochu vápníku, chutnala potom lépe,“ uvedl Plotěný.

Vyčistit k pití lze podle něj prakticky jakoukoli vodu, čím je ale znečištěnější, tím vyšší jsou náklady. Čištěním dešťové vody byly odstraněny také některé minerály, jejichž přítomnost v pitné vodě je žádoucí. I proto není vhodná k běžné konzumaci. Po přečištění ale může sloužit pro použití v domácnosti, na praní nebo třeba ke sprchování.

Firma Asio se zabývá čištěním odpadních vod, úpravou vody a její recyklací a skládá se ze dvou částí. Firma Asio New se zabývá zařízeními pro domácnosti, Asio Tech dodává průmyslová zařízení k čištění nebo recyklaci vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované